Moguće povećanje kvote za vetar u Hrvatskoj

Region

vetroparkEnergetski institut Hrvoje Požar prošle nedelje počeo je sa izradom studije mogućnosti za povećanje kvote za vetar u Hrvatskoj, a ova studija bi trebalo da bude završena u roku od šest meseci. Naručilac studije je Hrvatski operator prenosnog sastava (HOPS), a planirano je da se postojeća kvota koja trenutno iznosi 400MW poveća za nekoliko stotina megavata.

Prema popisu HOPS-a, prve nedelje februara 2014. godine u pogonu su bili vetroparkovi čija je snaga veća od 254MW, dok su u probnom radu bili vetroparkovi snage 43MW. Osim ovih vetroelektrana, u kvotu su ušle i vetroelektrane ukupne snage oko 88MW koje još uvek nisu priključene na mrežu, dok je snaga vetroparkova koji nisu ušli u kvotu, a poseduju dozvolu za priključenje, 144MW.

Hrvatska poseduje veliki broj vetroparkova, a interesovanje investitora za ovakve projekte je ogromno, što je i dovelo do pritiska na državne institucije da povećaju kvotu za vetar.
Inače, 2007. godine kada je kvota za vetar postavljena na 400MW, u Hrvatskoj su bila priključena samo dva vetroparka snage 18MW, a u planu je bilo da se priključi još 11MW.

Inače, Hrvatski operator prenosnog sastava (HOPS) nedavno je objavio popis vetroparkova koji su priključeni na mrežu ovog operatora. Prema ovom popisu, u Hrvatskoj su na mrežu priključeni vetroparkovi ukupne snage 254,45MW, dok su vetroparkovi „Velika Glava“, „Bubrig“ i „Crni Vrh“ čija je ukupna snaga 43MW pušteni u probni rad. Snaga vetroparkova čije se priključenje na mrežu očekuje jeste 88,5MW, pa je tako iskorišćena snaga kvote za vetroparkove 385,95MW.

Vetropark „Glunča“ snage 14,05MW koji se nalazi na teritoriji Šibenika nije priključen na mrežu HOPS-a, iako je priključenje bilo očekivano, a pretpostavlja se da je razlog tome taj što ovaj vetropark nije na vreme ispunio sve potrebne uslove za priključenje.

Vetroparkovi koji nisu ušli u kvotu, a imaju dozvolu o priklučenju na mrežu, ukupne su snage 144MW. Prema popisu Hrvatskog operatora prenosnog sastava sledeći za priključenje na mrežu je vetropark „Rudine“ snage 35MW, dok preostala slobodna kvota iznosi 14,05MW.

S.J.