Moguće obnavljanje projekta gasovoda „Turski tok”

Svet | Gas

259406 gas

Ruski ministar energetike gospodin Aleksandar Novak u intervjuu za rusku televizijsku stanicu „Rusija 24” izjavio je da je projekat izgradnje gasovoda „Turski tok” sve atraktivniji za Tursku i Rusiju zbog rastućih troškova tranzita gasa preko Ukrajine.

Dodao je da ako su troškovi tranzita veći, svakako da će to uticati na troškove transporta i konačnu cenu za turske potrošače. Iz tog razloga, Turska je zainteresovana za direktne isporuke gasa, čime bi zaobišla druge tranzitne zemlje. Naveo je da je projektom predviđena izgradnja makar jedne linije gasovoda kojom bi se isporučivalo 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je količina namenjena turiskim potrošačima.

Sporazum o izgradnji gasovoda „Turski tok” je postignut u decembru 2014. godine. Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda „Turski tok” imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog „Gasproma” Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni rekao da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod „Severni tok 2” može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Krajem 2015. godine pregovori o izgradnji ovog gasovoda su obustavljeni.

izvor: tanjug.rs

Sandra Jovićević