Moguće manje poskupljenje cene električne energije

Srbija

radio-ptuj.si

Premijer Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić izjavio je da je moguć dogovor sa MMF-om o manjem poskupljenju cene električne energije zbog deficita koji u prvom tromesečju ove godine iznosi 21,5 milijardi dinara umesto planiranih 55 milijardi dinara.

Podsetimo, početkom marta 2015. godine stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) u Srbiji gospodin Deheng Kim izjavio je da će cena električne energije od 1. aprila 2015. godine biti povećana za 15 odsto zbog novog aranžmana između Republike Srbije i MMF-a. On je istakao i da će od naredne godine biti razmotreno dalje povećanje cene električne energije u Srbiji. Nakon toga, minister finansija gospodin Dušan Vujović rekao je da će od 1. aprila 2015. godine akcize na električnu energiju iznositi 0,5 dinara po kWh.

Međutim, da bi došlo do povećanja cene električne energije neophodno je da EPS podnese zahtev Agenciji za energetiku koja daje saglasnost na novu cenu električne energije, a nakon dobijanja saglasnosti potrebno je da prođe 30 dana da bi se nova cena počela primenjivati.

Sandra Jovićević

foto: radio-ptuj.si

izvor: politika.rs