Moguće javno-privatno partnerstvo u izgradnji solarne elektrane u Čačku

Srbija

solarna elektranaMemorandum o saradnji na izgradnji solarne elektrane u Prelićima između grada Čačka i „G.I.D.C.“ privrednog društva za razvoj industrijskih i infrastrukurnih projekata, i kompanije u većinskom vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata (Global Capital Advisors Management), prihvaćen je u ponedeljak na sednici Gradskog veća Čačka, a o njemu će se u petak izjasniti i odbornici Skupštine grada Čačka.

Planirano je da ova solarna elektrana bude izgrađena na mestu nekadašnje sanitarne deponije u Prelićima, a prvi korak u realizaciji ovog projekta biće izrada studije izvodljivosti, kao i projekta rekultivacije same deponije.

U realizaciji ovog potencijalnog javno-privatnog partnerstva grad Čačak će pomoći u obezbeđivanju dozvola i svih potrebnih saglasnosti i mišljenja, i platiće komunalne takse za gradsko građevinsko zemljište, a firma „G.I.D.C.“ će snositi troškove izrade projektne dokumentacije, idejnog i glavnog projekta.

Još se ne zna planirani kapacitet solarne elektrane. Ono što je poznato je da je Vlada Srbije još u avgustu potpisala memorandum o saradnji sa pomenutom kompanijom iz Emirata oko formiranja zajedničkog preduzeća za razvoj industrijskih i infrastrukurnih projekata, a to je upravo „G.I.D.C.“ u kome Srbija ima 30 odsto učešća, a Emirati 70 odsto.

B.R.