Moguća saradnja Srbije i Velike Britanije u energetici i rudarstvu

Vesti | Srbija

Photo-illustration: Unsplash (Gonz DDL)

Srbija i Velika Britanija ostvarile su dobru saradnju u resoru transporta i infrastrukture, a sada se otvara mogućnost za saradnju ovih dveju zemalja i u oblasti energetike i rudarstva, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom za izvoz u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Grejemom Stjuartom o budućoj saradnji Srbije i Velike Britanije.

„Naša zemlja je napravila novi zakonski okvir u oblasti energetike i rudarstva, kojim uvodimo elektronske procedure i stvaramo uslove za nove investicije, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije„, istakla je Mihajlović.

Ona je dodala da je pripremljen i novi zakon o rudarstvu, koji će omogućiti da te resurse koristimo na održiv način, kao i da postoji veliki potencijal i za nova ulaganja u rudarstvu, pri čemu je vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina veća od 200 milijardi dolara.

Ona je navela i da Srbija kreće u izradu nove strategije razvoja energetike i nacionalnog plana za klimu i energetiku i da je otvorena da čuje i koristi iskustva zemalja koje su odmakle u dekarbonizaciji energetskog i transportnog sektora, borbi protiv klimatskih promena i razvoju vodoničnih tehnologija.

Stjuart je ocenio da Srbija ima priliku da bude jedan od lidera kada je reč o investicijama u obnovljive izvore energije, kao i da postoje velike mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.

„Naše dve zemlje su u prošlosti bile veoma dobri trgovinski partneri i postoji prostor da ta saradnja i danas bude mnogo bolja, ali i da više sarađujemo i u oblasti infrastrukture, energetike, rudarstva, a imamo veliko iskustvo i u borbi protiv klimatskih promena, što sve može da transformiše naše odnose u budućnosti“, naveo je on.

Energetski portal