Moguća saradnja Srbije i Japana u oblasti energetske efikasnosti

Foto: mgsi.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Japana u Beogradu Đunićijem Marujamom o projektima u oblasti drumskog, železničkog, vodnog, vazdušnog saobraćaja, kao i o mogućnostima saradnje dveju zemalja u oblasti infrastrukture i energetske efikasnosti.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je Srbija danas politički i ekonomski stabilna zemlja, koja uspešno realizuje važne infrastrukturne projekte.

S tim u vezi, kako je napomenula, završavamo Koridor 10, radimo na izgradnji Koridora 11, unapređujemo železnički i vodni saobraćaj i ulažemo u aerodrome u Srbiji.

Ona je prenela zadovoljstvo zbog toga što je Japan izrazio interesovanje da preko Japanske međunarodne agencije za saradnju (JICA) učestvuje u realizaciji infrastrukturnih projekata koje Ministarstvo vodi.

Naš cilj je, kako je poručila, povezivanje sa susedima i jačanje saradnje sa svim međunarodnim partnerima.

U skladu sa tim, nadam se i da ćemo u narednom periodu potpisati sporazume o saradnji sa našim japanskim partnerima, pre svega u oblasti vazdušnog i vodnog saobraćaja, kao i u oblasti energetske efikasnosti, imajući u vidu veliko iskustvo kojim raspolaže ta zemlja, istakla je Mihajlović.
Takođe, kako je dodala, Srbija je zainteresovana za japanska idejna rešenja kada je u pitanju izgradnja metroa od aerodroma do grada.

Marujama je istakao da je Japan zainteresovan da se uključi u važne projekte koje realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predloživši skoriji sastanak delegacije Japanske međunarodne agencije za saradnju (JICA) i resornog ministarstva.

Mihajlović je ambasadoru kao poklon uručila ćilim iz istočne Srbije, rad žena sa sela, članica Etno-mreže, kao deo prakse da zvaničnicima sa kojima se sastaje poklanja ručne radove nastale kao rezultat inicijative „Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima“, koju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje u saradnji sa Etno-mrežom i NALED-om.

Milisav Pajević