Moguća izgradnja palionice otpada za preradu i proizvodnju struje u Zaječaru

Srbija | Upravljanje otpadom

palionice otpada za preradu i proizvodnju strujePostrojenja za preradu komunalnog i opasnog medicinskog otpada slovačke firme „Greeneko“ prezentovana su opštinskoj upravi grada Zaječara i njihova gradnja za sada predstavlja najprihvatljiviju ponudu za upravljanje otpadom na regionalnoj deponiji „Halovo“ u Zaječaru.

Gradonačelnik Zaječara gospodin Velimir Ognjenović rekao je tom prilikom da bi na teritioriji opštine Zaječara mogao biti republički centar za spaljivanje ove vrste otpada, koji se za sada izvozi u Austriju i Italiju. Palionica otpada bi godišnje uništavala najmanje 60 hiljada tona i proizvodila 8MWh električne energije.

Grad Zaječar bi potpisivanjem memoranduma i sklapanjem ugovora imao obavezu da obezbedi tehničku dokumentaciju, infrastrukturu i zemljište. Investitor bi koristio belgijsku tehnologiju prema standardima Evropske unije sa planiranim ulaganjima od 35 do 60 miliona evra.

Investitor najavljuje da je nakon pribavljanja građevinske dozvole nephodan period izgradnje ovog postrojenja koje bi trajalo 14 meseci.

D.V.