Moguća izgradnja MHE u Trnovu i Istočnoj Ilidži

Region

mini hidroelektranaKrajem februara ove godine u Istočnom Sarajevu u Federaciji Bosne i Hercegovine potpisan je sporazum o izradi studije za izgradnju malih hidroelektrana između načelnika opštine Istočna Ilidža gospodina Predraga Kovača, načelnika opštine Trnovo gospodina Nenada Mišovića i direktora preduzeća „Hydro Power Energy Plc“ iz Londona gospodina Džona Betsa (John Bets).

Studijom će biti obuhvaćena Kasindolska reka u Istočnoj Ilidži i izvorištu Grabski Mlini u Trnovu, a njen cilj je da pokaže da li na području ove dve opštine postoji mogućnost izgradnje malih hidroelektrana čija bi snaga bila do 250kW. Izrada studije izvodljivosti će trajati između 3 i 12 meseci, a radiće je kćerka firma londonskog preduzeća „Hydro Power Energy Plc“ iz Novog Sada.

Ako se ovom studijom pokaže da je moguće izgraditi male hidroelektrane u opštinama Istočna Ilindža i Trnovo, preduzeće „Hydro Power Energy Plc“ će finansirati projekte MHE, izjavio je direktor ovog preduzeća gospodin Džon Bets.

Predstavnici opština Istočna Ilidža i Trnovo izjavili su da bi izgradnja MHE u njihovim opštinama dovela do razvoja privrede, opština i otvaranja novih radnih mesta.

S.J.