Moguća izgradnja MHE u opštini Sokolac

Region

mini hidroelektranaNačelnik opštine Sokolac gospodin Milovan Bjelica početkom ove nedelje razgovarao je sa predstavnicima kompanije „Hydro Power Energy“ iz Londona o izgradnji male hidroelektrane na reci Bioštici snage oko 250kW.

Gospodin Bjelica je u izjavi novinarima rekao da bi kompanija „Hydro Power Energy Plc“ pre svega trebalo da utvrdi hidroenergetski potencijal ove reke, kao i da će opština Sokolac ovoj kompaniji garantovati nesmetan rad prilikom ispitivanja.

Podsetimo, krajem februara ove godine u Istočnom Sarajevu u Federaciji Bosne i Hercegovine potpisan je sporazum o izradi studije za izgradnju malih hidroelektrana između načelnika opštine Istočna Ilidža gospodina Predraga Kovača, načelnika opštine Trnovo gospodina Nenada Mišovića i direktora preduzeća „Hydro Power Energy Plc“ gospodina Džona Betsa.

Studijom će biti obuhvaćena Kasindolska reka u Istočnoj Ilidži i izvorištu Grabski Mlini u Trnovu, a njen cilj je da pokaže da li na području ove dve opštine postoji mogućnost izgradnje malih hidroelektrana čija bi snaga bila do 250kW. Izrada studije izvodljivosti će trajati između 3 i 12 meseci, a radiće je kćerka firma londonskog preduzeća „Hydro Power Energy Plc“ iz Novog Sada.

S.J.