Moguća gradnja kinetičke elektrane u Vukovaru

Region

vukovar dnevnik.hr

Predstavnik kompanija „Roch Innovative Balkans“ koja je deo holdinga „Save the Planet“ gospodin Dejan Stojsavljević izjavio je da ova kompanija ima u planu da u Vukovaru u Hrvatskoj izgradi prvu kinetičku elektranu. Kako je istakao, vrednost investicije bila bi oko 16 miliona evra, dok bi snaga elektrane iznosila 5MW. Elektrana bi godišnje mogla da proizvede 43,2 miliona kWh električne energije godišnje, a investicija bi se isplatila za nešto više 4 godine, dodao je gospodin Stojsavljević.

Gradonačelnik Vukovara gospodin Ivan Penava i zamenik župana Vukovarsko-sremske županije gospodin Željko Cirba istakli su da su zainteresovani da ova kompanija ulaže u opštinu Vukovar.

Kinetička elektrana bi trebalo da otvori između 70 i 80 novih radnih mesta, a za samu elektranu potrebno je sedmoro radnika. Kao moguća lokacija za izgradnju elektrane navodi se Ekonomska zona opštine Vukovar.

Inače, ova kinetička elektrana bi posedovala Rosch kinetički generator koji radi uz pomoć vode. Dobijena kinetička energija se prenosi preko kaiševa i zupčanika u generator koji u tri faze ovu energiju pretvara u električnu energiju.

Ovi Rosch Thrust Kinetic generatori instalirani su Rosch poslovnom prostoru u Beogradu.

Sandra Jovićević

foto: dnevnik.hr