Moguć kredit EBRD-a za izgradnju vetroparka „Krnovo“ kod Nikšića

Region | Vetar

DSC08936

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zainteresovana je za finansiranje vetroparka u Crnoj Gori na lokaciji Krnovo kod Nikšića. Predstavnici ove banke istakli su da se još uvek razmatra odobravanje kredita u iznosu od 47,5 miliona evra kompaniji „Krnovo Green Energy“. Oni su ocenili da bi ovaj projekat bio veoma značajan za Crnu Goru zbog toga što bi privukao nove investitore u sektor obnovljivih izvora energije.

Inače, Vlada Republike Crne Gore je u avgustu 2010. godine potpisala ugovor o izgradnji vetroparka „Krnovo“ kod Nikšića sa kompanijom „Krnovo Green Energy“ koju su osnovale japanska kompanija „Mitsubishi Heavy Industries“ i austrijska kompanija „Ivicom Consulting“.

Vetropark „Krnovo“ bi trebalo da ima instalisanu snagu od 50MW koja se može proširiti na 72MW, a procenjuje se da će ukupna investicija iznositi oko 139 miliona evra.

Podsetimo, preduzeće „Krnovo Green Energy“ osnovano je samo u svrhu izgradnje i upravljanja ovom vetroelektranom, a investitor je francuska kompanija „Akuo Energy SAS“.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs