Mogu li Fejsbuk mape pomoći u zaustavljanju epidemija različitih bolesti?!

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Društvena mreža Fejsbuk je nekoliko puta doživljavala krahove usled narušavanja privatnosti svojih korisnika koji su epiloge dobijali čak i na sudu. Najnovi potez kompanije je, pak, potekao iz želje da doprinese borbi protiv zaraznih bolesti poput boginja, u doba kada pokret protiv vakcinisanja dobija na popularnosti, pooštravajući rizik od oboljevanja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Fejsbuk je u ponedeljak, 20. maja, izbacio mape koje pružaju detaljne informacije o gustini naseljenosti, kretanju ljudi u realnom vremenu i mrežnoj povezanosti širom sveta. Biće dostupne zdravstvenim organizacijama, a cilj njihovog postojanja je da grupama na terenu pruže uvid u to kako ljudsko kretanje utiče na širenje određenih bolesti kako bi bile korak ispred epidemije i na efikasniji način doprle do ranjivih zajednica.

Projekat u povoju je, u početnoj fazi, privukao ukupno 13 partnera, te mape, između ostalih, trenutno koriste Škola javnog zdravlja pri Univerzitetu Harvard, Dečji fond Ujedinjenih nacija UNICEF i Svetski ekonomski forum.

Sličnu alatku Fejsbuk je razvio pre dve godine kako bi pomogao osobama izloženim prirodnim katastrofama poput zemljotresa i požara.

„Shvatili smo da bismo neke od mapa, nastale zbog prirodnih katastrofa, mogli da upotrebimo za širenje malarije ili gripa“, izjavila je Laura Mekgorman, zadužena za upotrebu Fejsbukovih podataka u svrhu opšteg dobra.

Mape su razvijene u saradnji sa Univerzitetom Kolumbija iz Njujorka (Sjedinjene Američke Države).

Jelena Kozbašić