Modra Sava kod Šapca, naložen vanredni inspekcijski nadzor

Sava kod Šapca već nekoliko dana je modra, a Ministarstvo zaštite životne sredine je naložilo vanredni inspekcijski nadzor i saopštilo da nisu primećene uginule ribe, prenosi „Blic“.

Foto: pixabay

List navodi da su lokalni ribari primetili da se u blizini kompleksa nekadašnje Hemijske industrije „Zorka“ uliva tamnoplava tečnost za koju su odmah posumnjali da potiče od pogona neke od fabrika.

Ministarstvo zaštite životne sredine odmah je naložilo vanredni inspekcijski nadzor i na mestu gde se izlio rastvor plave boje inspektori su zatekli prazan kontejner sa vidljivim tragovima plave boje i problematičnim ventilom koji je popustio zbog vremenskih prilika.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je „s obzirom da postrojenje „Elixir Zorka – Mineralna đubriva poseduje video nadzor celokupne lokacije, pregledan trenutni video nadzor mesta uliva otpadne vode iz kanala u reku Savu“ pri čemu „nije uočena plava boja u reci“, a „preduzeću je naređeno da ubuduće kontejner drže u zatvorenom prostoru, obezbeđen tankvanom potrebnog kapaciteta“.

„Operater ‘Elixir Zorka – Mineralna đubriva d.o.o. Šabac’, poseduje Bezbednosni list za plavu boju i IPPC dozvolu (IPPC dozvola proističe iz Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine). Nisu primećene uginule ribe i obaveštena je vodoprivredna inspekcija“, navodi se u saopštenju.

Milisav Pajević