Modna kuća H&M „izbacuje“ liniju odeće od voća i algi

Foto: Facebook (screenshot)

Švedski proizvodni i prodajni lanac odeće H&M u sklopu svog asortimana nudi liniju Conscious u okviru koje se nalaze artikli napravljeni od recikliranih sirovina i održivih materijala. Modna kuća će 11. aprila predstaviti devetu Conscious kolekciju, a svojim kupcima će po prvi put pružiti priliku da nose voće i alge – pri tom se ne misli na voće i alge kao na štampu na odevnim predmetima, već na voće i alge kao na njihove gradivne elemente komada.

Prateći korake održive mode i služeći se najnovijom tehnologijom, H&M se ove godine udružio sa kompanijama za proizvodnju eko-tekstila kako bi u ponudu na revolucionaran način uvrstio – otpad od hrane.

Na policama i rafovima u prodavnicama Šveđana uskoro ćete moći da pronađete vegansku kožu od listova ananasa, alternativu svili od kore narandže i đonove cipela izrađene od algi.

Građa za sve ove organske tkanine je uveliko dostupna i predstavlja ostatke berbe ananasa i ceđenja narandži ili se njenim korišćenjem smanjuje „prenaseljenost“ mora algama koja se negativno odražava na ostali morski svet, pre svega koralne grebene.

Ipak, pojedinci upozoravaju da se čak i tekstil sa prefiksom „eko“ premazuje hemikalijama kako bi se osiguralo da se garderoba ne razgradi biološkim putem, što takođe znači da ne može da se reciklira i raspadne na deponiji, kao i da štetni premazi zagađuju vodene tokove.

Foto: Facebook (screenshot)

Smatraju da je ekološki otisak i „eko“ i konvencionalnih materijala približno jednak, a kao pozitivni aspekt prvi vide to što se veći deo ovih drugih doprema iz ugroženih tropskih šuma.

Jedna od najproblematičnijih stavki brze mode je upravo njena brzina. Ogromne količine materijala budu proizvedene, kupljene i odbačene. Proizvođači ne streme tome da njihova garderoba potraje, već da modeli idu u korak sa trendovima i budu jeftini.

Jelena Kozbašić