Modernizacija energetske mreže na teritoriji Beograda

Srbija

Foto: eps.rs

Za „Elektroprivredu Srbije“ ova godina je počela odlično i samo na razlici između izvoza i uvoza električne energije ostvarena je zarada od 24 miliona evra, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Kako je istakao, januar je završen sa 9,5 odsto većom proizvodnjom električne energije nego u istom mesecu 2017. godine. Proizvodnja električne energije je stabilna, proizvodnja uglja u RB „Kolubara“ svakodnevno je u skladu sa planom tako da je i u 2018. godini obezbeđeno pouzdano snabdevanje električnom energijom za sva domaćinstva i privredu u Srbiji, rekao je Grčić prilikom obilaska modernizovanih trafostanica u beogradskoj opštini Obrenovac zajedno sa Miroslavom Čučkovićem, predsednikom opštine Obrenovac.

Grčić je istakao da pored obezbeđivanja stabilne proizvodnje EPS u poslednjih godinu dana posebnu pažnju posvećuje obnavljanju i proširenju distributivne mreže jer bez dalekovoda i trafostanica električna energija ne može da stigne do korisnika. Samo u januaru postavili smo kamen temeljac za dve nove trafostanice, u Ubu i u Aranđelovcu. U Obrenovcu, u neposrednoj blizini fabrike „Meita“ u Bariču, rekonstruisan je trafo u TS 110/10 kV koji je neophodan da bi se fabrika širila po svom planu. Dužnost je „Elektroprivrede Srbije“ da omogući svakom investitoru dovoljno električne energije i stabilno snabdevanje – istakao je Grčić. On je najavio da će u Bariču uskoro početi izgradnja trećeg transformatora u visokonaponskoj TS da bi 2019. imali veći kapacitet za snabdevanje novih pogona.

Beogradske opštine Lazarevac i Obrenovac su najvažniji energetski centri na karti Srbije i omogućavaju proizvodnju od 52 do 54 odsto električne energije u Srbiji. Pored stabilnog snabdevanja dužni smo da proširimo kapacitete za razvoj ove dve opštine. EPS je na teritoriji Obrenovca izgradio 15 TS, obnovljeno je i napravljeno pet kilometara niskonaponske mreže, modernizovana je oprema. U to je investirano oko 2,5 miliona evra, rekao je Grčić i dodao da će se nastaviti ulaganje da bi Obrenovac dobio dvosmerno napajanje i automatsko upravljanje u TS.

Pre obilaska modernizovanih trafostanica, Grčić i Čučković prisustvovali su pripremnom sastanku za početak izgradnje projekta odsumporavanja dimnih gasova u TENT A.

To je suštinski projekat za „Elektroprivredu Srbije“, ali i život stanovnika Obrenovca. Pored tog projekta važno je i ulaganje u elektrodistributivnu mrežu. Novi transformator za veću snagu TS u Bariču pružiće mogućnost da se izgrade novi pogoni, ne samo „Meite“ već i malih firmi širom Obrenovca, koje će pratiti ovu kompaniju. Investicije EPS-a u elektromrežu rešile su male životne probleme stanovnika rubnih mesnih zajednica i Obrenovac je u energetskom smislu zaokružen kako nam je iz EPS-a i obećano pre godinu dana, rekao je Čučković.

izvor: eps.rs

Sandra Jovićević