MMF: O ceni struje nakon izbora

Vesti | Srbija

rufŠef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf izjavio je danas da i dalje očekuje da će u ovoj godini biti otpušteno oko 1.000 ljudi iz EPS-a, dok će o povećanju cene struje biti reči prilikom naredne posete misije, odnosno posle izbora. MMF tokom ove posete nije razgovarao sa srpskim vlastima oko eventualne promene datuma koji su dogovoreni kada je reč o EPS-u, objasnio je on.

“Nismo pokušali da se dogovorimo oko promene datuma. Do kraja prošle godine bio je rok za izmene kolektivnog sporazuma vezano za otpremnine za radnike EPS-a i to je prva faza kada je reč o EPS-u”, rekao je on novinarima u Vladi Srbije. On je rekao da očekuje da će u ovoj godini EPS smanjiti broj zaposlenih za 1.000 i podvukao da će o ceni struje biti reči tokom sledeće misije.

“Prošle godine je bilo dogovoreno da cena struje bude veća od aprila, ali se povećanje dogodilo se u avgustu. Videćemo kako ćemo se oko tog pitanja složiti nakon izbora vezano za povećanje cene struje i rokova. O tome ćemo diskutovati”, rekao je on.

Kašnjenja Srbije u primeni dogovorenih mera iz programa sa MMF-om, pre svega racionalizacija javnog sektora i restrukturiranje EPS-a, nije specificnost Srbije i nije posledica najavljenog raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, izjavio je Ruf. On je istakao da je kašnjenje uobičajena stvar u gotovo svim zemljama u kojima MMF ima program, te da to nije specifičnost Srbije. Ruf je naveo da je jedno od kašnjenja koje je pomenuo vezano za ovu posetu, kašnjenje u racionalizaciji javnog sektora koja se, primetio je, ne odvija brzo koliko se očekivalo.

Sumirajući šta je postignuto u prethodnoj godini, otkad je Srbija zaključila aranžman sa MMF-om, on je konstatovao da je impresivno ono što je urađeno. I lepeza reformi je primenjena kako u finasijskom sektoru, tako i na tržištu rada, u sektoru državnih preduzeća… “Zato je i naša pažnja koju posvećujemo kašnjenjima u Srbiji, ipak vezana i za celokupan kontekst”, rekao je Ruf.

V.V.

www.tanjug.rs