Mladenovčanima svečano uručeni ključevi traktora

Vesti | Srbija

Foto: Grad Beograd

Sekretar za privredu Milinko Veličković svečano je uručio ključeve 18 traktora i 35 priključnih mašina poljoprivrednicima sa teritorije opštine Mladenovac.

Veličković je na primopredaji ključeva napomenuo da Opština Mladenovac iz godine u godinu beleži značajan rast broja korisnika podsticajnih sredstava Sekretarijata za privredu Grada Beograda, za sva četiri javna poziva, pa tako i porast isplaćenih finansijskih sredstava poljoprivrednicima sa teritorije ove opštine.

Isplaćen je iznos od 42 miliona dinara za 111 korisnika subvencija iz oblasti stočarstva, pčelarstva, voćarstva i povrtarstva, kao i poljoprivredne mehanizacije.

Takođe, izjavio je da mu je drago da su dobitnici podsticajnih sredstava mahom mladi ljudi, koji će sigurno nastaviti da se bave poljoprivredom i ostati da žive na selu, a vremenom i zaposliti nove mlade ljude koji će pristojno živeti od svog rada.

Kad smo kod traktora, podsetimo se priče o kalifornijskom dizajneru, Stefanu Hekerotu, koji je svoj život posvetio  pronalaženju alternativa za fosilna goriva. Više od 40 godina proizvodi električna vozila i uređaje koje pokreće solarna energija, a pažnju su mu privukli i traktori.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dietmar Reichle)

Hekerot je 2012. pokrenuo kompaniju „Solectrac Inc.“, koja je najviše usmerena na proizvodnju traktora na električni pogon. Pet godina kasnije, njegova dva modela, Compact Electric Tractor i eUtility, postali su, kako kaže, prvi komercijalno dostupni električni traktori u Sjedinjenim Američkim Državama, piše „Modern farmer“.

„Traktori su tihi, a što je najbitnije, ne zagađuju životnu sredinu. Iako sam imao dosta ponuda od raznih kompanija koje se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, „Solectrac“ nisam želeo da prodam, jer imam dalje planove i želim da radim na njihovoj inovaciji“, rekao je Stefan.

Zavisno od opterećenja, mogu da rade do šest sati, a imaju i zamenjivu bateriju.

Postavlja se pitanje imaju li ovi traktori dovoljno snage da prestignu konvencionalne modele? Odgovor pročitajte OVDE.

Izvor: Grad Beograd