MIROSLAV TADIĆ: UNDP poziva lokalne zajednice da konkurišu za realizaciju projekata za borbu protiv klimatskih promena

Vesti | Srbija | Klimatske promene

Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji pozvali su 5. oktobra u Nišu lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, naučno-obrazovne i druge institucije da se uključe u borbu protiv klimatskih promena i da za to dobiju podsticajna sredstva u okviru projekta pod nazivom „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

Menadžer Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Miroslav Tadić rekao je da lokalne samouprave treba da predlože inovativna rešenja koja će uticati na smanjenje emisije štetnih gasova koji stvaraju efekat „staklene bašte“ a uz to i doprinose ekonomskom razvoju.

„Lokalne samouprave i njihovi partneri na lokalu moći da konkurišu za realizaciju malih projekata čija je vrednost do 100.000 dolara, za projekte srednje veličine čija je vrednost od 100.000 do milion dolara i za realizaciju velikih projekata čija je vrednost veća od milion dolara“, izjavio je Tadić.

Na radionici na kojoj je predstavljen projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ Tadić je kazao da su strateški ciljevi Vlade Srbije povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije i podizanje energetske efikasnosti, pošto sektor energetike učestvuje u najvećem procentu u emisiji gasova koji izazivaju efekat „staklene bašte“.

Tadić je rekao da će lokalne samouprave čije ideje na konkursu budu prihvaćene imati obavezu da njihovu realizaciju sufinansiraju sopstvenim sredstvima u visini od maksimalno 50 odsto ukupne vrednosti projekta.

Za razvoj ideja i njihovu realizaciju, dodao je Tadić, lokalne samouprave i njihovi partneri imaće na raspolaganju pet godina.

Savetnica u Ministarstvu zaštite životne sredine Darinka Radojević istakla je ovom prilikom da su gradovi i opštine ključni u sprovođenju svih mera koje se na nacionalnom nivou propišu u borbi protiv klimatskih promena.