Mirko Šarović: BiH čekaju velike obaveze u oblasti životne sredine i klimatskih promena

Vesti | Region

 

Foto: REC Kancelarija u Bosni i Hercegovini

Foto: REC Kancelarija u Bosni i Hercegovini

Ministar ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH,  Mirko Šarović, sa svojim saradnicima razgovarao je sa vršiocem dužnosti Izvršnog direktora Regionalnog centra za zaštitu životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), dr Dejanom KomatinomLejlom Šuman, direktorkom REC Kancelarije u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je protekao u dobroj atmosferi, a razgovaralo se o saradnji sa REC-om kao i projektima i aktivnostima koje REC sprovodi u Bosni i Hercegovini i regionu .

Ministar Šarović se zahvalio REC-u za sve što je do sada radio u BiH i regionu i sa svoje strane ponudio podršku daljem radu REC-a.

Naglasio je da BiH veoma ceni ulogu REC-a u dosadašnjem periodu, i istakao da je REC implementirao preko 60 projekata vrednosti oko 20 miliona evra u BiH.

U tom smislu zaželeo je da se ta saradnja nastavi, obzirom na velike obaveze koje BiH čekaju u periodu transpozicije EU acquis-a u oblasti životne sredine i klimatskih promena i naglasio potrebu osiguranja redovnog i predvidljivog finansiranja projekata, koji su zemljama kao što je BiH, izuzetno potrebni.

Dr. Dejan Komatina se zahvalio ministru Šaroviću na izdvojenom vremenu i prilici da razgovara o temama koje se tiču životne sredine i klimatskih promena, i ulogama REC-a kao i Bosne i Hercegovine u tom procesu, iskazavši svoju spremnost, ali i spremnost REC-a kao međunarodne organizacije, da pomogne BiH u implementaciji svih zahteva u oblasti životne sredine i klimatskih promena, na  putu Bosne i Hercegovine ka EU.

Lejla Šuman, direktorka REC Kancelarije u Bosni i Hercegovini  istakla je da se strateški ciljevi  REC-a i aktivnosti koje se sprovode u BiH u značajnoj meri podudaraju sa ciljevima rada Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zaključeno je na sastanku a u posebnom fokusu razgovora bio je projekat koji se priprema a odnosi se na izradu Strategija zaštite životne sredine Bosne i Hercegovine.

Milisav Pajević