Mionica – otvorena toplana na biomasu

Srbija | Biomasa

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Mionica je prva lokalna samouprava u Srbiji čija je toplana prešla sa upotrebe uglja i mazuta na upotrebu biomase. Prelazak na biomasu kao obnovljiv izvor energije uticao na smanjenje PM čestica u vazduhu i do 10 puta, a ministarka Irena Vujović naglasila je da je to važan korak ka čistijem vazduhu i boljem kvalitetu života.

Ona je juče obišla ovaj objekat i pozvala kompanije i građane da se priključe na ovu kotlarnicu i tako pređu na ekološki prihvatljiv način grejanja.

“Na toplanu je priključeno 18 javnih objekata, a pozivam i individualna domaćinstva da se priključe na novu kotlarnicu”, dodala je ministarka.

Ona je navela da je toplana napravljena po najmodernijim evropskim standardima i istakla da su građani Mionice zadovoljni što je na ovakav način smanjeno aerozagađenje.

Prema rečima ministarke, Vlada Republike Srbije intenzovno radi na projektima za smanjenje aerozagađenja, a resorno ministarstvo raspisalo je javne konkurse kako bi i druge lokalne samouprave mogle da se prijave i zamene svoje kotlove.

Takođe je navela da imamo više lokalnih samouprava u Srbiji gde su kotlarnice na ekološki prihvatljive energente već u funkciji, a negde je zamena kotlova u toku, pa se ubuduće očekuje značajno poboljšanje kvaliteta vazduha.

 Kada je reč o Mionici, ministarka je istakla da se ovde posao ne završava već da se moraju ulagati dodatni napori kako bi se dostigao bolji ekološki standard u ovoj opštini.

Ona je sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem razgovarala i o drugim projektima koji su u planu, a čija je realizacija važna za podizanje standarda životne sredine.

Kako je navela, intenzivno se radi na projektovanju regionalnog sistema za upravljanje čvrstim otpadom „Kolubara – Kalenić“, a Mionica će biti jedna od 11 opština obuhvaćenih tim projektom.

“Ova opština se takođe prijavila na javni poziv Ministarstva za uklanjanje divljih deponija koje su popisali, a videćemo koji je način za njihovo uklanjanje”, rekla je Vujović.

Ona je dodala da će se raditi i dva prečistača za otpadne vode sa kineskim partnerima u Mionici i Banji Vrujci. Projekti su već  pripremljeni i biće realizovani kroz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Energetski portal