Ministarka Irena Vujović sa ambasadorom Turske o saradnji i zajedničkim projektima

Vesti | Srbija

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Turske u Srbiji Tanžu Bilgičem o saradnji i projektima u oblasti zaštite životne sredine.

Ambasador Bilgič je na početku sastanka uručio ministarki Vujović pismo – čestitku turskog ministra za životnu sredinu i urbanizam povodom stupanja na dužnost ministarke zaštite životne sredine i tom prilikom istakao da je resor koji je preuzela, pored resora zdravlja – imajući u vidu pandemiju koronavirusa, jedan od najvažnijih.

Sagovornici su potvrdili dobru saradnju Srbije i Turske, kao i predsednika dve države, ističući da postoji prostor za njeno dalje unapređenje, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Na sastanku u Palati Srbija sagovornici su razmenili mišljenja o različitim pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine i dogovorili da se modaliteti buduće saradnje na tom polju preciziraju početkom decembra tokom posete delegacije iz Turske, u kojoj će biti i zamenik turskog ministra životne sredine i urbanizma.

Ambasador Bilgič je istakao da će tokom posete delegacije iz Turske jedna od ključnih tema biti upravljanje otpadom.

Ministarka Irena Vujović je predstavila trenutne aktivnosti koje Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo sprovode na tom planu.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ona je navela da je pomoć Turske u oblasti zaštite životne sredine dobrodošla, kao i da su iskustva te zemlje dragocena.

Vujovićeva se osvrnula i na nedavnu zajedničku akciju pošumljavanja, tokom koje je zasađeno hiljadu sadnica autohtonih vrsta biljaka u Stepinom lugu u Beogradu koje je donirala Turska.

Sagovornici su se saglasili da ovakve zajedničke inicijative doprinose očuvanju životne sredine i borbi protiv klimatskih promena, ali i produbljivanju saradnje između dve zemlje.

“Želim da dobru saradnju nastavimo i u narednom periodu i da realizujemo još puno zajedničkih projekata”, poručila je Vujovićeva i dodala da će pošumljavanje biti jedan od prioriteta i u budućnosti.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine