Ministar poljoprivrede istakla da su klimatske promene nacionalni problem

Srbija | Klimatske promene

nacionalni savet eko.minpolj.gov.rs

U ponedeljak 26. januara 2015. godine održana je prva sednica Nacionalnog saveta za klimatske promene kojom je predsedavao ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je istakla da je zaštita životne sredine jedno od glavnih pitanja u našoj zemlji, a izrazila je nadu i da će novoosnovani Savet za klimatske promene pomoči bržoj integraciji u Evropsku uniju. Prema njenim rečima, potrebno je smanjiti upotrebu fosilnih goriva što se može rešiti povećanjem energetske efikasnosti i uvođenjem obnovljivih izvora energije, ali i sprečavanjem neplanskih seča šuma i njihovom obnavljanju. Istakla je i da je Republika Srbija na 73. mestu u efikasnosti smanjenja klimatskih promena od 192 države koje su potpisale Sporazum o klimatskim promenama.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je cilj Nacionalnog saveta za klimatske promene da podigne znanje o problemu klimatskih promena, koje ne spada samo u nadležnost resornog ministarstva već predstavlja jedan od nacionalnih ciljeva.

Na prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene bilo je reči i o usvajanju predloga Poslovnika o radu Nacionalnog saveta za klimatske promene, obavezama prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija, kao i usklađivanju zakonodavstva Republike Srbije sa evropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti.

Podsetimo, 20. novembra 2014. godine Vlada Republike Srbije osnovala je Nacionalni savet za klimatske promene, a za predsednika je postavljena gospođa Snežana Bogosavljević Bošković, aktuelni ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs