Ministar energetike: “Restrikcije ne dolaze u obzir”

Svet

antic

Ministar energetike gospodin Aleksandar Antić poručio je da će za zimu biti sigurno obezbeđeno oko 80 odsto od neophodne proizvodnje uglja za termoelektrane u Srbiji. Gospodin Antić je naglasio da država razmatra sve moguće opcije, od uvoza struje do uvoza uglja, „ali da restrikcije struje ne dolaze u obzir“. Posle obilaska Termolektrane (TE) Kostolac i površinskog kopa „Drmno“, gospodin Antić je naglasio da je elektroenergetski sistem Srbije stabilan, i pored obilnih padavina koje su ugrozile rad nekih energetskih postrojenja.

„Želim da uverim javnost da ljudi koji vode ovu kompaniju zajedno sa radnicima, čine sve da se ovaj sistem drži pod kontrolom i uveravam vas da je u potpunosti pod kontrolom“, rekao je gospodin Antić novinarima posle razgovora sa direktorom TE Kostolac Draganom Jovanovićem, koji ga je upoznao sa stanjem u tom Privrednom društvu.

Prema njegovim rečima, zaposleni iz Elektroprivrede Srbije i Elektromreži Srbije čine neverovatne napore i čine male podvige da bi se sistem snabedvanja električnom energijom držao pod kontrolom. Gospodin Antić je rekao da će posle nesvakidašnje katastrofe u Kostolcu, u toku dana biti ponovo uspostavljena proizvodnja struje u TE Kostolac, u oba bloka ukupne instalisane snage od 550 megavata.

Ministar energetike je naglasio da će posle prestanka padavina biti ponovo uspostavljena proizvodnja uglja na površinskom kopu „Drmno“, u punom kapacitetu koji je potreban za blokove A2 i B2.

„Nećemo koristiti ugalj sa deponija, jer ga čuvamo za zimu, već ćemo uspostaviti njegovu punu proizvodnju, pa će čak nekoliko hiljada tona biti odvoženo na deponije“, objasnio je gospodin Antić i ocenio da kada kiša bude prestala biće potrebno oko petnaestak dana da se izbaci voda iz površinskog kopa „Drmno“.

Govoreći o proizvodnji struje u vreme predstojeće zime, gospodin Antić je naglasio da za ovakvu situaciju sa vremenskim neprilikama Srbija nema iskustva, ali se čini sve da se obezbedi snabdevanje električnom energijom većim delom iz domaćih izvora.

Gospodin Antić je podsetio da su zaposleni u Rudarskom basenu Kolubara u toku samog poplavnog talasa u maju ove godine uspeli da podignu proizvodnju uglja i do danas je ona dostigla nivo od 50.000 tona dnevno, čime se snabedvaju Termoelektrane „Nikola Tesla“.

„Ja očekujem u prvoj polovini avgusta da ćemo uspostaviti proizvodnju sa kopa Veliki Crljeni u punom kapacitetu, znači još 20.000 tona dnevno, što će nas dovesti na oko 70.000 tona uglja dnevno“, naveo je ministar energetike.

To je oko 80 odsto one proizvodnje uglja za termoelektrane koja je potrebna za zimske dane, kazao je gospodin Antić.

Gospodin Antić je najavio da će posle ispumpavanje vode iz kopa „Drmno“, što bi trebalo da traje nekoliko dana, preći na ispumpavanje vode sa kopa Valiki Crljeni, a posle toga sledi evakuacija vode sa površinskog kopa Tamnava na Kolubari.

U toku je međunarodni javni poziv za ispumpavanje vode i mulja sa kopa Tamnava i ta procedura biće završena u toku avgusta, a posle toga nastaće „trka sa vremenom“, rekao je Antić i dodao da je najveća nepoznanica kakve će biti vremenske prilike i zato ne bi želeo da licitira sa rokovima kada će voda iz kopa Tamnava biti izbačena.

Prema njegovim rečima, država Srbija se sprema za sve scenarije, a ako struje ne bude dovoljno iz domaćih izvora, onda će morati da se uvozi i čak se sprema scenario za uvoz uglja.

„Daćemo sve od sebe i apsolutno sam uveren da će energetski sistem biti stabilan i da opcija restrikcije struje ne dolazi u obzir“, poručio je gospodin Aleksandar Antić.

Izvor:rts
slika:dnevno.rs