Ministar energetike najavio moguće poskupljenje struje

Svet

Aleksandar Antic

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić za “Radio Televiziju Srbije” izjavio je da će doći do poskupljenja električne energije u narednom periodu. Gospodin Antić je dodao i da ne zna kada će se to dogoditi, kao ni za koliko procenata će električna energije poskupeti.

Da bi došlo do poskupljenja električne energije potrebno je da “Elektroprivreda Srbije” podnese zahtev za poskupljenje Agenciji za energetiku Srbije koja će ga u narednom periodu razmotriti i odlučiti da li je poskupljenje opravdano.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić naglasio je da će ako dođe do poskupljenja električne energije ono biti minimalno. Takođe je dodao i da će socijalno ugroženi građani dobiti povećanje kvote besplatnih kWh električne energije mesečno, koja sada iznosi 250kWh.

Prema rečima ministra rudarstva i energetike gospodina Aleksandra Antića, u Srbiji neće doći do nestašice električne energije, jer u podzemnom skladištu “Banatski dvor” postoji rezerva od 450 miliona kubnih metara gasa, a do kraja ove godine će biti završeno ispumpavanje vode sa kolubarskog kopa “Tamnava-Zapadno polje”.

Guverner Narodne Banke Srbije gospođa Jorgovanka Tabaković na sastanku u Savezu ekonomista Srbije koji je održan juče, izjavila je da najavljeno poskupljenje električne energije neće uticati na inflaciju koja će ostati u okviru od oko četiri odsto.

Sandra Jovićević