Ministar Dačić posadio japansku trešnju u znak prijateljstva Japana i Srbije

Vesti | Srbija

 

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zasadio prvo od 30 stabala japanske trešnje ispred Muzeja Jugoslavije.

– Novo stablo drveta uvek ima višestruki značaj i snažnu simboliku, oličavajući dugovečnost i životnu snagu, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na ceremoniji sađenja stabala japanske trešnje ispred Muzeja Jugoslavije.

– Današnja ceremonija, na kojoj će biti posađeno prvo od trideset stabala japanske trešnje na prostoru ispred Muzeja Jugoslavije ima dodatni značaj. Događa se u veoma važnoj godini za odnose Srbije i Japana, godini koju smo započeli na najbolji mogući način, istorijskom posetom Srbiji premijera Japana Šinza Abea. Ova poseta je dala snažan podsticaj i otvorila nove prostore za dalje unapređenje saradnje dve zemlje u političkoj, privrednoj, kulturnoj i drugim oblastima“, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, od velikog značaja je i činjenica da su Srbija i Japan, ovog proleća, doneli važnu zajedničku odluku da se 1882. godina godina prve diplomatske prepiske između kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ustanovi kao „Godina prijateljstva Srbije i Japana“.

Istakao je da je na ideju premijera Abea, ustanovljena je i „Inicijativa za saradnju Japana i regiona Zapadnog Balkana“ u okviru koje su učinjeni prvi koraci i kojoj mi u Srbiji pridajemo veliki značaj.

Nakon posete premijera Japana Srbiji, u čijoj delegaciji je bilo i 16 najviših predstavnika vodećih japanskih kompanija, Srbija i Japan beleže veoma značajne rezultate na planu privredne saradnje. Interes japanskih kompanija za prisustvo na našem tržištu je sve veći, uspostavljeni su novi i značajni poslovni kontakti, a neke japanske kompanije su pokrenule nove investicije na našem tržištu.

– Japanske kompanije i investitori, poznati po svojoj marljivosti, posvećenosti i visokoj profesionalnosti, dobrodošli su u Srbiji i mi smo tu da im pružimo pomoć u novim poslovnim poduhvatima, naglasio je Dačić.

On je dodao da Srbi i Japanci, bez obzira na geografsku udaljenost, neguju veliko međusobno poštovanje, simpatije i interes za upoznavanje kulturnog nasleđa i tradicije.

To su posebne veze koje približavaju naša dva naroda i širom otvaraju put za jačanje ukupne saradnje.

– Srpski i japanski narod su bili jedni uz druge i u teškim trenucima. Koristim ovu priliku da izrazim veliku zahvalnost na izuzetnoj solidarnosti i pomoći koju je Japan pružao građanima Srbije u protekle dve decenije. Srpski narod to ne zaboravlja, zaključio je Dačić.

Milisav Pajević