Ministar Antić u radnoj poseti Bugarskoj

Srbija

22-12-16Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da delegacija Srbije, koju predvodi ministar Aleksandar Antić, boravi 18. i 19. januara u poseti Bugarskoj, gde će biti potpisan Memorandum o razumevanju za izgradnju Gasnog interkonektora Bugarska–Srbija.

U saopštenju se navodi da će taj dokument sutra u Sofiji u ime Vlade Srbije potpisati ministar Antić, dok će u ispred Vlade Bugarske to učiniti ministar energetike Temenuška Petkova.

Ovim memorandumom su se srpska i bugarska strana saglasile o svim ključnim elementima u vezi sa realizacijom projekta gasne interkonekcije koja će povezivati dve zemlje.

Vlada Srbije i Vlada Bugarske na ovaj način potvrđuju značaj bilateralne saradnje kako bi se osigurala nacionalna, regionalna i evropska energetska sigurnost.

Takođe, time se izražava podrška jačanju saradnje između zemalja jugoistočne Evrope i uspostavljanju regionalnog energetskog tržišta, kao dela unutrašnjeg energetskog tržišta EU.

Delegaciju Srbije čine i državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović i direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo da je prošle nedelje iz Energetske zajednice stiglo obaveštenje i započet preliminarni proces protiv Srbije zbog usmerenosti isključivo na snabdevača gasom iz Rusije. Ovim memorandumom bi trebalo da bude promenjena situacija u snabdevanju ovim energentom.

Izvor: srbija.gov.rs

V.Vukajlović