MINISTAR ANTIĆ DONOSI DOBRE VESTI IZ RUSIJE: Srbija se rešila svih dugova za gas (FOTO)

Vesti | Srbija | Gas

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Srbija po prvi put nema nikakvo dugovanje prema Rusiji za isporučeni gas, konstatovali su, u Sankt Peterburgu, ministar energetike Aleksandar Antić i ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

– Na sastanku smo konstatovali da je Vlada Srbije uspela da reši dugovanja koje smo imali prema Jugorosgasu, Gaspromeksportu i prema NIS-u od nasih kompanija pre svega Srbijagasa i Petrohemije u iznosu od 450 miliona dolara i 250 miliona evra – rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, nakon sastanka u okviru foruma SPIEF.

On je rekao da, ako se tome doda da smo regulisali dugovanje Petrohemije prema Lukoilu, onda to zaista govori da smo rešili izuzetno veliki broj problema.

– Ja sam danas na ovom sastanku mogao samo da konstatujem da Srbijagas ne duguje ruskim partnerima nijedan jedini dinar za isporučeni gas. To je prvi put da Srbija ne duguje za isporučeni gas nijedan dolar – naglasio je Antić.

Kako kaže, razgovaralo se i o ukupnom nivou odnosa Srbije i Rusije, pošto energetika zauzima jedno od najzačajnijih mesta u saradnji Srbije i Rusije.

– Naša saradnja u oblasti energetike je važna za našu ukupnu energetsku situaciju u Srbiji, za našu energetsku sigurnost i zato su ti razgovori izuzetno značajni. Ono što je za mene važno u ovim razgovorima jeste da se ruska strana zahvalila Vladi Srbije na velikoj posvećnosti u proteklih nekoliko godina u vezi sa rešavanjem starih dugova, pre svega za isporučeni gas – naveo je Antić.

On je rekao da je sa ruskim kolegom razgovarao i o daljem razvoju NIS-a koji je naša zajednička kompanija, Gaspromnjefta i Srbije.

– Razgovarali smo o projektu duboke prerade, koji je velika investicija i koji je u toku, a treba da obezbedi da NIS radi daleko efikasnije sa daleko većim učešćem komercijalnih odnosno traženih derivate – dodao je Antić.

Srpski ministar energetike ističe da je jedna tema bila proširenje kapaciteta podzemnog skladišta Banatski dvor, što je za Vladu Srbije jedan od najzačajnijih prioriteta, koji kapitalno utiče na energetsku bezbednost.

– Kada je proširenje Banatskog dvora u pitanju, tu postoji nekoliko scenarija. Jedan da se to skladište poveća na 750 miliona metara kubnih, pa čak i do milijarde – kazao je Antić.

On ističe da je cilj postizanje fleksibilnosti našeg gasnog sistema uzimajući u obzir da imamo veliku neravnomernost u potrošnji gasa u letnjem i zimskom periodu.

Na pitanje o budućim gasovodima, Antić kaže da je bilo reči o svim gasnim projektima na sastanku, na primer o Turskom toku , koji je u ovoj fazi vezan samo za snabdevanje Turske gasom.

– Postoji više različitih scenarija o mogućnostima da se nastavi taj projekat ili da se razvija. To je u fazi razmatranja i pregovaranja – kazao je ministar Antić.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Prema njegovim rečima, tu će biti neophodno obezbediti saglasnosti izmedju Moskve i Brisela, pošto je ključni problem za gradnju Južnog toka bilo to što nije pronadjen balans izmedju “pravila Brisela i interesa Moskve”.

Antić ističe da je jugoističnoj Evropi svakako potreban gas i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu postići neko rešenje. On je sa Novakom razgovrao i o obavezama Srbije u procesu evrointegracija u oblasti energetike.

Na pitanje da li se mogu očekivati povoljnije cene gasa, Antić kaže da se sada ta cena računa po tzv. naftnoj formuli, po kojoj cena gasa prati kretanja cene sirove nafte na nivou tri kvartala.

– Nama značajno na cenu utiče taj transport kroz Mađarsku koji smo uspeli da popravimo. Cena je sada dosta dobra i odgovara tržišnim principima. Za korisnike je povoljna cena tog energenta. Ono što ostaje kao neko pitanje oko kojeg ćemo morati još da razgovaramo, jeste o ceni za potrošače koji gas koriste kao sirovinu u svom procesu prizvodnje. Nadam se da ćemo imati od strane Gaspromeksporta razumevanje za takve potrošače – zaključio je Antić.