„Mineco Ltd“ gradi MHE u Srbiji

Svet

problemi-i-prepreke-izgradnja-male-hidroelektrane

Britanska kompanija „Mineco Ltd“ dobila je četiri lokacije za izgradnju malih hidroelektrana na Drugom javnom pozivu za dodelu lokacija za izgradnju MHE koje je raspisalo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine u februaru ove godine.

Ove hidroelektrane nalaze se u opštinama Dimitrovgrad, Valjevo i Paraćin. U Dimitrovgradu je planirana izgradnja MHE snage 346kW; u Paraćinu izgradnja MHE snage 404kW, dok je u Valjevu planirana izgradnja dve MHE ukupne snage 470kW. Vrednost investicije iznosi 3,3 miliona evra.

U narednom periodu trebalo bi da bude potpisan Trojni memorandum o razumevanju između Ministarstva rudarstva i energetike, lokalnih samouprava i kompanije „Mineco Ltd“. Trojnim memorandumom predviđen je rok od 12 meseci da investitor ispita mogućnost realizacije projekta na ovim lokacijama.

Inače, ova kompanije završila je izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju tri MHE u opštini Brus čija će snaga biti 2,2MW. „Mineco Ltd“ ima u planu i da na teritoriji Republike Srbije izgradi MHE ukupne snage oko 40MW.

Podsetimo, Drugi javni poziv za dodelu lokacija za izgradnju MHE raspisan je početkom februara ove godine, a u julu je objavljena konačna rang lista investitora kojima su odobrene lokacije. Na ovom javnom pozivu ponuđene su 143 lokacije ukupne snage 57MW, a za 106 lokacija konkurisalo je 74 investitora.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs