Milion evra za borbu protiv klimatskih promena u Srbiji

Srbija

mre-zelenasrbija-rs_-300x216Ministarstvo rudarstva i energetike prenosi svoje utiske sa jučerašnje konferencije u Privrednoj komori Srbije, ističući izjave gospodina Majkla Devenporta i ministra energetike u Vladi Srbije Aleksandra Antića.

Evropska unija finasiraće s milion evra iz IPA pretpristupnih fondova projekat „Strategija za klimatske promene sa akcionim planom“ koji će trajati 18 meseci, najavljeno je juče.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kazao je da je Srbija odlučna da da veliki doprinos u borbi protiv klimatskih promena i da će agresivno sprovoditi ciljeve u toj borbi.

On je rekao da se Srbija zalaže za smanjenje emisije štetnih gasova iz proizvodnih kapaciteta, za veću proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i poboljšanje energetske efikasnosti.

Srbija se obavezala da će do 2020. ukupna proizvodnja energije iz obnovljivih izvora biti 27 odsto, dodao je Antić, podsetivši da je u proteklih nekoliko godina uloženo više od 200 miliona evra u smanjenje emisije štetnih gasova.

Ministar rudarstva i energetike kazao je da je Srbija bila među prvim državama u svetu koja je definisala ciljeve u ovoj oblasti, navodeći da u ostvarenju tih ciljeva energetika mora da da veliki doprinos.

Kako je na konferenciji „Borba protiv klimatskih promena spremnost Srbije“ rečeno, svrha tog projekta je izrada strategije borbe protiv klimatskih promena i akcionog plana Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine koja treba da uspostavi strateški okvir saglasana s obavezama Srbije i pridruživanja EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kazao je da je prioritet EU ublažavanje posledica klimatskih promena, dodavši da je Srbija je važan partner EU u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

On je rekao da se EU obavezala na smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte za 20 odsto do 2020. godine, a da cilj da to smanjenje bude više od 80 odsto do 2050.

Klimatske promene su globalni fenomen i zahtevaju zajedničku borbu. Prilagodjavanje na klimatske promene je znatno skuplje od ublažavanja njihovih posledica, zato nemamo vremena za gubljenje, kazao je Devenport.

On je dodao i da bi srpske vlasti trebalo da ratifikuju „istorijski“ klimatski sporazum iz Pariza koji je usvojen 2015, a koje su ratifikovale i najveći zagađivači -Amerika i Kina.

Izvor: mre.gov.rs

Vesna Vukajlović