Milion dinara za uređenje staze zdravlja u Banjičkoj šumi

Vesti | Srbija

Foto; Grad Beograd

U toku su radovi na uređenju pešačke staze u Banjičkoj (Bajfordovoj) šumi koji se sprovode u okviru projekta „Otvori plavi krug”. Ovaj projekat realizuje Grad Beograd u saradnji sa kompanijom „Novo Nordisk Srbija”, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić juče je obišao radove i tom prilikom se zahvalio kompaniji „Novo Nordisk Srbija” koja je donirala milion dinara za uređenje staza za šetnju u Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi.

„Donacija je aktivirana nakon što je mobilnu aplikaciju „Otvori plavi krug”, u okviru istoimenog projekta, preuzelo više od 1.000 korisnika. Ova aplikacija pokrenuta je kako bi podstakla korisnike da budu fizički aktivni i edukuju se o dijabetesu, gojaznosti i komplikacijama koje oni nose. To je prva od pet planiranih donacija u okviru ovog projekta koji partnerski realizujemo“, istakao je Radojičić.

On je pozvao građane da preuzmu aplikaciju u što većem broju i u budućnosti, i apelovao da šetaju što više, posebno sada, kada u periodu pandemije boravak većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima nije preporučljiv. Na taj način možemo se približiti zajedničkom cilju, a to su bolje zdravlje građana kao i uređeniji i zeleniji Beograd, istakao je gradonačelnik.

Generalni direktor kompanije „Novo Nordisk Srbija” Aleksandar Popović rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što projekat „Otvori plavi krug” raste iz dana u dan i ostvaruje ciljeve.

„Naš sledeći cilj je da do 1. jula zajedno sakupimo ukupno 10.000 pređenih kilometara prilikom šetnje zabeležene aplikacijom, ali i organizovane kolektivne šetnje koju će voditi medicinski radnici a koje ćemo pokrenuti čim to epidemiološki uslovi dozvole. Svakim vašim korakom bliži smo novoj donaciji, a sve dalji od nezdravog načina života, gojaznosti i dijabetesa“,  rekao je Popović.

Direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević potvrdio je da će radovi na obe staze biće završeni u aprilu, a uređenim stazama moći će da se šeta ili trči u gotovo svim vremenskim uslovima zahvaljujući tome što je stara podloga od zemlje i peska zamenjena kamenim agregatima i rizlom, što omogućava bolju drenažu staze i njeno korišćenje i tokom kišnih i snežnih dana.

Bajfordova šuma je zaštićeno područje, a Grad Beograd se preko ovog komunalnog preduzeća stara o njoj punih 28 godina. Zahvaljujući ovim naporima,  napravljena je mala šumska oaza u srcu Beograda, dostupna svim građanima, istakao je gradonačelnik.

„U narednom periodu u planu je da obnovimo mobilijare, obogatimo šume fitnes i dečjim rekvizitima, a takođe ćemo sprovesti redovan monitoring ptica, jer je Bajfordova šuma stanište za 70 vrsta ptica. U njoj će se realizovati i istraživački projekti, edukacija dece i omladine, probijanje novih pešačkih staza kroz šumu. Upravo zbog toga će biti od posebnog značaja korišćenje svih pogodnosti ovog našeg gradskog dragulja prirode, posebno za osobe obolele od dijabetesa, ali i za sve one koji brinu o svom zdravlju i prevenciji ovog oboljenja“, dodao je Radojičić.

On je naveo da će u okviru projekta „Otvori plavi krug” u naredne dve godine biti realizovan niz donacija i aktivnosti u Beogradu, poput projektovanja i uređenja novih gradskih staza zdravlja, podrške u radu savetovališta za dijabetes pri domovima zdravlja i kontinuirane edukacije zdravstvenih radnika i obolelih od dijabetesa.

Beograd je u novembru 2020. godine postao deo globalne kampanje „Gradovi koji menjaju dijabetes”. Ovom kampanjom Beograd se pridružio porodici od čak 30 evropskih i svetskih metropola koje su opredeljene za proaktivne strategije u borbi protiv porasta broja novoobolelih od dijabetesa.

Energetski portal