Mikroplastika se širi i putem insekata

Vesti | Svet | Upravljanje otpadom

Foto: pixabay

Rezultati novog istraživanja pokazali su da mikroplastika može da se prelocira iz zagađenih voda putem letećih insekata i dalje zagadi životnu sredinu. Takođe, ova novootkrivena pojava predstavlja opasnost po životinje koje se hrane insektima.

Naučnici su nahranili larve komarca mikroplastikom i shvatili su da plastika ostaje u njihovim organizmima i kada se transformišu u odrasle jedinke. Drugo istraživanje otrkilo je da 50% vrsta insekata u okolini reka u Engleskoj sadrže u sebi mikroplastiku.

Pitanje mikroplastike sve više zabrinjava javnost, kako se ona otkriva na više mesta. Takođe, činjenica da nije urađeno dovoljno istraživanja o tome koliko i na koji način plastika šteti ljudima i životinjama nije umirujuća. Mikroplastika može na sebe da „nalepi“ razne toksične hemikalije kao i bakterije, a nju otkrivamo u vodi za piće širom sveta, u morima i okeanima kao i u udaljenim planinama Švajcarske.

„Šokantno je da plastika zagađuje skoro svaki deo našeg životnog okruženja i svaki ekosistem,“ rekla je prof. Amanda Kalagan sa Univerziteta u Engleskoj. „Fokus je na plastici koja zagađuje naše okeane, a sada smo otkrili i da ni nebo nije pošteđeno.“

Nova studija koja je objavljena u časopisu Biology Letters, govori o tome kako je oktriveno da mnoge larve komaraca u svoju ishranu uključuju i mikroplastiku. „Larve se hrane filtracijom vode i na taj način unose u sebe sitne alge, ali često se dešava da ne umeju da razlikuju plastiku od komadića hrane jer su alge kojima se hrane iste veličine kao i čestice mikroplastike,“ rekla je prof. Kalagan.

Naučnici se trenutno fokusiraju na štetu koju ove čestice plastike čine komarcima.
Zaključak je da je velika verovatnoća da i drugi leteći insekti koji otpočinju svoj život u fazi larve u vodi konzumiraju mikroplastiku.

Ptice, slepi miševi i pauci su samo neke od životinja koje svakog dana pojedu ogromne količine insekata, što znači da pojedu i velike količine plastike.
Plastika je otkrivena unutar želudaca mnogih morskih ptica ali ovo je prvo istraživanje koje ukazuje na to da su i kopnene ptice ugrožene a mi i dalje ne znamo kakve će posledice biti.

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian