Mikro energetski sistem opština – slika potrošnje energije na lokalu

Srbija

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovineNataša Pavićević Bajić, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, na konferenciji za novinare koja je održana prošle nedelje, istakla je da je biomasa budućnost Vojvodine. Ona je izjavila da je tokom 2013. godine najviše pažnje posvećeno ovom resursu od koga se mnogo očekuje.

Proizvodnjom peleta iz biomase doći će do otvaranja novih radnih mesta i smanjenja cena grejanja, a otvaranjem biogasnih postrojenja doprineće se razvoju poljoprivrede, istakla je gospođa Pavićević Bajić.

Pokrajinski sekretar u geotermalnoj energiji vidi mogućnost da se unapredi privreda, ali i da se privuku investitori. Ona je izjavila i da geotermalni izvori, i pored velikog potencijala koji poseduju još uvek nisu dovoljno iskorišćeni. Trenutno je u funkciji samo sedam bušotina, od postojećih sedamdeset četiri, dok je potencijal geotermalne energije pet puta veći od ukupne potrošnje toplotne energije u Vojvodini.

Govorilo se i o energiji vetra pa je zaključeno da bi proizvodnja trebalo da bude kombinovana, tj. da se proizvodi i električna i toplotna energija s ciljem maksimalnog iskorišćenja izvora vetra.

Na konferenciji je istaknuto da proizvodnja energije iz obnovljivih izvora iznosi samo 5%. Da bi se proizvodnja ovog vida energije povećala, potrebno je da lokalne samouprave naprave mikro energetski sistem kako bi se utvrdila potrošnja energije na nivou svake opštine. Stoga je Pokrajinski sekretarijat osnovao radnu grupu čiji je cilj da se napravi metodologija koja će utvrditi nulto stanje potrošnje svih vidova energije na nivou opština, a koju čine predstavnici lokalnih samouprava. Time će biti postavljena osnova za racionalno korišćenje energije u Vojvodini, istakla je Nataša Pavićević Bajić.

S.J.