Migranti se pridružili volonterima UNDP-a i zajedno ulepšali Kalemegdan (FOTO)

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Facebook/UNDP Serbia

Evropski dan parkova obeležen je u sredu u Beogradu postavljanjem 17 novih i popravkom i farbanjem starih klupa u Kalemegdanskom parku. Volonteri iz redova migranata, UN-a u Republici Srbiji, predstavnika institucija Republike Srbije, Grada Beograda, ambasade Japana, i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), doprineli su zajedno ovom akcijom ulepšavanju parka koji je obeležje našeg glavnog grada, kao i upoznavanju migranata i lokalnog stanovništva, izgradnji poverenja i zajedništva koji će Beogradu pomoći u prevazilaženju posledica migrantske krize.

U akciji čiji je domaćin bio zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, učestvovali su dr Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave,  Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije, i migranti smešteni u Prihvatnim centrima u Krnjači i Obrenovcu.

– Dok zajednički radimo, jedni uz druge, mi svi imamo isti cilj, da učinimo Beograd, naš trenutni ili dugoročni dom, boljim mestom za život – rekla je Stelijana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a.

Foto: Facebook/UNDP Serbia

Ceneći toleranciju i solidarnost koju su pokazali građani Beograda, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, zahvaljujući sredstvima Vlade Japana, nedavno je donirao vozila za gradska javno-komunalna preduzeća i institucije koje su podnele najveći teret migrantske krize u glavnom gradu. JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” primilo je cisternu, a transportno vozilo je isporučeno Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, kao i putničko vozilo gradskom Centru za socijalni rad. Ukupna vrednost ove donacije Vlade Japana i UNDP-a gradu Beogradu iznosi nešto više od 100.000 dolara.

Foto: Facebook/UNDP Serbia

Volonterska akcija sređivanja Kalemegdanskog parka realizovana je u okviru projekta koji doprinosi razvoju vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize, koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP, u saradnji sa nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srbije i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Foto: Facebook/UNDP Serbia

Program UN za razvoj pomaže opštinama sa velikim brojem migranata i izbeglica da ojačaju zajedništvo, poboljšaju javne, komunalne usluge i infrastrukturu, na dobrobit domaćeg stanovništva i raseljenih.

Foto: Facebook/UNDP Serbia