Mesto klimatskog zločina u Zagrebu – aktivisti protiv industrije nafte i gasa

Vesti | Region | Goriva

Jučerašnjom akcijom aktivista i aktivistkinja „Extinction Rebellion Zagreb“ ispred Uprave INA-e u Novom Zagrebu, 10-metarskom trakom ograđen je ulaz u zgradu i simbolično zabranjen pristup mestu klimatskog zločina, najprljavijoj industriji u Hrvatskoj industriji nafte i gasa.

Foto: Facebook (screenshot @Extinction Rebellion Zagreb)

„Nauka upozorava da se nalazimo u klimatskoj krizi i da se suočavamo s masovnim izumiranjem vrsta. Zato je nastavljanje ekstrakcije i industrija nafte i gasa klimatski zločin“, poručuje „Extinction Rebellion Zagreb“.

Time je XR Zagreb ukazao na nužnost sprečavanja daljeg zločina prema Zemlji i na nužnost borbe za opstanak svih vrsta koje na njoj žive.

„Republika Hrvatska, u čijem je delimičnom vlasništvu INA, laže da se zalaže za prelazak na obnovljive izvore energije i dopušta dalja zagađenja, devastaciju i eksploataciju. Nećemo to dopustiti, zahtevamo da naša budućnost bude ispred tuđeg profita. I dok se to ne ostvari, ne odustajemo od bunta za opstanak!“, poručili su aktivisti i aktivistkinje jučerašnjom akcijom.

Odluka nove vlade o spajanju ministarstva okoline s ministarstvom ekonomije najnoviji je, kako kažu aktivisti, dokaz sistemskog negiranja klimatskih promena čijim razornim posledicama već svedočimo. Među glavnim krivcima za to, kako navode, jesu privatni interesi koji sprečavaju nužnu transformaciju na obnovljive izvore energije. Isti interesi koji su izvor korupcijskih afera Hrvatske u poslednje dva decenije, odgovorni su tako i za klimatski zločin.

„Extinction Rebellion Zagreb“ zato nastavlja svoju borbu za pravednu tranziciju na obnovljive izvore energije i klimatsku pravdu i poziva sve da se uključe u bunt za opstanak.

Izvor: Ekovjesnik