Meštani crnogorskog sela Ulotine zaustavili rad MHE

Meštani Ulotine su kazali da su se na ovaj potez odlučili jer vlasnici elektrane na vodoizvorištu Šerametski potok ni nakon tri godine nesu ispoštovali dogovor kojim su se obavezali da meštanima omoguće da sa vodotoka navodnjavaju svoja imanja

Foto-ilustracija: Unsplash (Vishal Banik)

Meštani andrijevičkog sela Ulotina zavrnuli su ventil Igoru Mašoviću na njegovom postrojenju na vodoizvorištu Šerametski potok, i zaustavili rad male elektrane u tom mestu.

Igor Mašović je rođeni brat predsednika opštine Srđana Mašovića i jedan je od glavnih koncesionara na skoro svim malim hidroelektranama na području andrijevičke opštine.

Mala elektrana u mestu Šerametski potok u selu Ulotina, zapravo je u vlasništvu konzorcijuma Nord Enerdži, a Mašović je jedan od osnivača tog konzorcijuma.

Meštani Ulotine su kazali da su se na ovaj potez odlučili jer vlasnici ove elektrane ni nakon tri godine nisu ispoštovali dogovor kojim su se obavezali da meštanima omoguće da sa vodotoka navodnjavaju svoja imanja. Ističu i da su i njihovi preci vekovima sa Šeremetskog potoka branili svoje parcele od suše, a da im je sada prevođenjem vode u cevi to onemogućeno.

“Кada se krenulo sa izgradnjom elektrane na Šeremetskom potoku koncesionari, na čelu sa Igorom Mašovićem, čvrsto su nam obećali da će, između istalog, napraviti sistem preko koga ćemo moći da navodnjavamo svoja imanja. Međutim, iako je od tada prošlo tri godine to obećanje nije ispunjeno”, tvrdi meštanin Ulotine Milan Šoškić.

Prema njegovim rečima, oni su se zbog toga odlučili da zatvaranjem ventila na vodozahvatu, zaustave dalji rad instalirane elektrane u tom selu. “Uradili smo to iz revolta, jer više ne možemo da slušamo prazna obećanja i gledamo kako naši usevi propadaju bez vode”, kaže Šoškić.

Meštani Ulotine su poručili da nema cene za koju će dozvoliti da se elektrana ponovo aktivira, sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

“Mi smo jedostavno prevareni od strane investitora koji su sagradili elektranu u našem selu. Oni su samo izbetonirali deo kanala za navodnjavanje, ali nisu ni krenuli da ukopavaju cevi u dužini od oko 1.300 metara pomoću kojih voda treba da dođe do tog kanala”, kaže Dragoslav Vučeljić.

Meštani su naglasili da većina stanovnika Ulotine živi od poljoprivrede i da niko nema pravo da im uzima hleb iz ruku. “Mi živimo od poljoprivrede. Zato samo tražimo da nam se omogući da navodnjavamo svoja imanja onako kako je to obećano i ništa drugo. Neka vlasnici elektrana prave biznis i neka zgrću milione, to nas zanima, nas interesuje naša egzistencija”, poručio je Vujo Šoškić.

Igor Mašović tvrdi, međutim, da su investitiori ispunili sva obećanja data meštanima i da su njihovi potezi neprimereni. „Mi smo uložili preko 40.000 evra u selo i ispinili smo sva obećanja data meštanima. Obećali smo im da ćemo u sušnom periodu, kad nam to oni signaliziraju, sami zatvoriti vodu na vodozahvatu i omogućiti im da navodnjavaju svoja imanja. Uzmeđu ostalog, izgradili smo vodozahvat i betonski kanal koji može da odvodi vodu sa potoka do njihovih parcela. Međutim, očigledno je da se ovde radi o političkim motivima, s obzirom na to da je počela izborna kampanja”, izjavio je Mašović.

On je najavio i krivične prijave protiv meštana zbog onoga što su uradili, zaustavljajući rad njegove male elektrane. Meštani su s druge strane pozvali Vladu da sagleda njihove zahteve i svojim daljim potezima spreči neželjene posledice.

“Ako je Vlada omogućila investitorima da prave elektranu, onda treba da omogući i nama da živimo ovde. Investitori su nam praktično svojim potezima objavili rat, a Vlada je ta koja treba da ga spreči, jer ovde može svašta da se desi. Uz to obaveštavamo i njih i nevladine organizacije da je korito Šeremetskog potoka, zbog prevođenja vode u cevi, potpuno suvo čime je napravljen pravi ekološki zločin prema prirodi”, kaže Dragoslav Vučeljić.

Izvor: Vijesti