Mera 3 IPARD – javni poziv za opremu do 20. marta

Vesti | Srbija

Foto: Privredna komora Vojvodine

Informativna radionica IPARD programa na kojoj su predstavljene Mere 3 – investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja i Privredne komore Vojvodine (PKV) održana je 16. marta u PKV.

Sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak u izjavi za medije pre početka događaja istakla je svoje zadovoljstvo što se još jedan u nizu skupova o finansiranju poljoprivrede i prehrambene industrije održava u PKV i dodala da će se PKV truditi da svaku narednu meru organizuje i proprati na adekvatan način.

– Tematika ovog skupa – IPARD M3 od izuzetnog je značaja za podizanje proizvodnje i unapređenje celokupne poljoprivredne proizvodnje, jer svrha i jeste da poljoprivredni proizvođači i prerađivači, pa i stanovnici ruralnih područja postepeno podignu svoje kapacitete i tako se pripreme za standarde koje postavlja Evropska unija – rekla je Drobnjak.

Dodala je da PKV sa svim svojim kapacitetima i logističkom podrškom, stoji na raspolaganju kada je u pitanju edukacija članica, u ovom slučaju poljoprivrednih proizvođača. Naglasila je da, PKV kroz razne oblike udruženja, radi intenzivno na udruživanju poljoprivrednih proizvođača, jer je to, kako kaže, imperativ za dalji napredak poljoprivredne proizvodnje.

Foto: Privredna komora Vojvodine

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Sektoru za ruralni razvoj Zoran Janjatović istakao je da su sada akreditovane dve mere – Mera 1 za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i Mera 3 – investicije za preradu i marketing. Rekao je da bi javni poziv za M3 – za opremu, trebalo da bude objavljen do 20. marta sa nešto manje od 10 miliona evra na raspolaganju, a u julu/avgustu naredni za prerađivačku industriji, i to za izgradnju i opremanje sa trostruko više novca na raspolaganju, sa ograničenjem u celom programskom periodu od dva miliona evra po jednom korisniku.

– Korisnici M3 mera su mala i srednja preduzeća koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda u sektorima prerade mesa, mleka, voća i povrća. Ovo je jako važan segment, jer se naslanja na podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je Janjatović.

Dodao je da je potrebna prerada za dalje pozicioniranja, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Najavio je da je u planu da se objavljuju od jedan do tri poziva svake godine do 2020. godine, sa trošenjem ovih sredstava do 2023. godine.

Milenko Jovanović iz male porodične kompanije „But&Co“ iz Laćarka koja se bavi tradicionalnom proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, rekao je da je došao na današnji skup da bi se informisao, kako bi u narednom periodu, mogli da planiraju svoje buduće investicije spram programa IPARD.

– IPARD mnogo znači za nas, kao malog proizvođača, naročito jer je „But&Co mlada firma, koja posluje nešto više od dve godine i koja se konstantno širi, tako da nam ovakvi projekti, zajedno sa podsticajima koje pružaju Pokrajina i Republika, mnogo znače u širenju našeg poslovanja i generalno u budućnosti naše kompanije – rekao je Jovanović.
Dobrivoj Jovanović ispred firme „Jovanoviće voće“ iz Osečine, koja se bavi proizvodnjom, preradom, pakovanjem i izvozom suve šljive, a koja izveze preko 1000-1500 tona godišnje. Medijima je rekao da je firma u razvoju i da bi sredstva iskoristili za nabavku opreme za proizvodnju.

– Pošto imamo postojeće sušare, sada idemo u izgradnju hladnjače i opreme za pakovanje, kako bismo bili konkurentni na svetskom tržištu – istakao je Jovanović.

Kroz podršku investicijama u modernizaciju prerađivačkih kapaciteta koja se ostvaruje u okviru Mere 3, povećaće se ukupne performanse sektora mleko i mlečni proizvodi, meso i proizvodi od mesa i sektora voća i povrća i doprineti postizanju potrebnih EU standarda. Osim toga, ove investicije će doprineti produktivnosti i konkurentnosti ciljanih sektora, a olakšaće i bolje pozicioniranje proizvoda na tržištu i povećanje izvoza.