Međunarodni volonterski kamp „Planinski duh“

Vesti | Srbija

 

Foto: DZPPS/ Marina Perez

Foto: DZPPS/ Marina Perez

Volonteri iz osam evropskih država ovog leta rade na oživljavanju jednog od poslednjih stepskih pašnjaka kod sela Mala Remeta na Fruškoj gori.

Tokom dve sedmice učesnici Međunarodnog volonterskog kampa „Planinski duh“ uklanjaju žbunje i nisko rastinje koje je zbog nedostatka ispaše i košenja proteralo glavni plen kritično ugroženih orlova krstaša – tekunice.

Orlovi krstaši su nestali sa Fruške gore pre dve godine. Evo danima već krčimo žbunje sa pašnjaka i nismo videli ni jednu tekunicu. Pored toga što ugrožene vrste gube svoje stanište i preostali stočari iz Male Remete uskoro neće imati pašnjak gde bi napasali svoju stoku“, rekla je Marijana Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodala da upravo zbog toga se i trudimo da tokom trajanja kampa pomognemo meštanima i da zajedno učinimo nešto korisno za prirodu i ljude.

Stepski pašnjaci su jedan od najugroženijih tipova staništa. Vojvodina je u prošlosti bila mozaik slatinskih i stepskih travnih predela koji nestaju zbog snažnog pritiska poljoprivrede, zamiranja tradicionog stočarstva, preoravanja i zarastanja.

Sa nestankom pašnjaka nestale bi i poslednje oaze koje su pored svoje koristi za čoveka od velike važnosti za brojne ugrožene vrste, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Milisav Pajević