Međunarodni dan crvenih pandi

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Thomas Bonometti)

Međunarodni dan crvenih pandi obeležava se 15. septembra.

Znatno su sitnije od velikih pandi, tek nešto veće od domaćih mačaka i građom slične rakunima.

Nastanjuju šume istočnih Himalaja, ali mogu se pronaći i u oblastima Nepala, Kine, Severne Indije, Butana i na severu Mijanmara. Odgovara im temperatura od 10 do 25 stepeni i preferiraju šumska područja nadmorske visine od 2000 do 4800 metara.

Odlikuje ih crveno-braon krzno sa baršunastim repom. Duge su najviše 120 centimetara, od čega im je samo rep, koji im pomaže u održavanju ravnoteže, dužine 30-60 centimetara. Mužjaci su teški od 4.5 do 6 kilograma, dok su ženke nešto sitnije, od 3 do 4.5 kg. Prosečan životni vek im je devet do deset, odnosno maksimalnih 14 godina.

Foto-ilustracija: Unsplash (Valentin Jorel)

Veoma su spretne životinje i najveći deo vremena provode na drveću. Najaktivnije su u zoru i sumrak, dok preko dana miruju.

Uglavnom se, poput velike pande, hrane bambusom.

Smatraju se ugroženom vrstom sisara, a do njihovog istrebljenja došlo je najviše usled prekomerne seče šuma, kao i krivolova u Kini.

Jelena Cvetić