Mazut i ugalj u toplanama treba da zameni biomasa

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je sa predstavnicima Poslovnog udruženja “Toplane Srbije” o mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u zagrevanju stanova i plaćanju računa za tu uslugu prema utrošku toplote.

“Pred nama su ozbiljni projekti u oblasti toplotne energije, imamo veliki potencijal da povećamo korišćenje biomase u toplanama, a smanjimo učešće mazuta i uglja, jer će to značiti zdraviju životnu sredinu. Takođe, važno je da se konačno omogući da svi korisnici daljinskog grejanja imaju mogućnost da plaćaju toplotnu energiju po utrošku, kao i da vratimo institut ugroženog kupca toplotne energije. Ministarstvo priprema set novih i izmene postojećih zakona iz oblasti energetike i rudarstva, ali razmišljamo da u perspektivi imamo i poseban zakon o toplotnoj energiji”, rekla je Mihajlovićeva.

Direktor Poslovnog udruženja ”Toplane Srbije” Dejan Stojanović informisao je potpredsednicu Vlade o ključnim pokazateljima funkcionisanja daljinskog sistema grejanja i inicijativama udruženja u vezi sa rešavanjem problema toplana i daljim razvojem ovog dela energetskog sektora.

“Imamo veoma visok stepen efikasnosti proizvodnog i distributivnog sistema za toplotnu energiju, što je potvrdila i Svetska banka, koja je svrstala Srbiju u srednji viši segment među tranzicionim zemljama”, rekao je Stojanović.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike