Maske i rukavice plutaju kroz sedam glavnih evropskih reka

Zaštitne maske i rukavice su tokom juna ove godine pronađene u sedam glavnih evropskih reka, saopštila je u potparolka francuske Fondacije „Tara Océan“ Romi Hentinger, koja je upozorila na opasnost ovog potencijalno zaraznog otpada povezanog sa zdravstvenom krizom.

Foto: Facebook (screenshot)

U maju je bilo izveštaja o otkriću francuskog ekološkog udruženja „Opération mer propre“ (Operacija čisto more), koja je u primorju u blizini poznatog francuskog letovališta Antibes na Azurnoj obali pronašla veliki broj hirurških maski i rukavica od lateksa. Vest se brzo proširila francuskim medijima u kojima se ovog proleća uveliko pisalo o potrebi naplate visokih novčanih kazni za neodgovorno bacanje ove nove vrste otpada koji nam je donela pandemija KOVID-19.

„Ovaj problem nas istinski zabrinjava jer već imamo potvrdu da su velike količine jednokratnih maski i rukavica stigle do mora“, kazala je potparolka Fondacije „Tara Océan“ Romi Hentinger, naglašavajući da su zaštitne maske za jednokratnu upotrebu izrađene od „vrlo finog polipropilena koji se brzo fragmentuje.“

Naučnim istraživanjem o prisutnosti mikroplastike u velikim evropskim rekama, najvećim delom sprovedenim tokom ekspedicije „Microplastiques 2019“ od maja do novembra prošle godine, bilo je obuhvaćeno devet reka, i to Temza, Elba, Rajna, Sena, Ebro, Rona, Tibar, Garona i najduža francuska reka Loara.

„Očekujemo konačne rezultate istraživanja jer naučnici još uvek vrše uzorkovanja na rekama“, dodala je Romi Hentinger. Istraživanjem od maja do novembra 2019. godine prisutnost mikroplastike otkrivena je u svim uzorcima vode navedenih reka, što je potvrdilo njenu „široku rasprostranjenost u evropskim rekama i njen dotok u mora i okeane u kojima se pod uticajem UV zračenja i morske soli ipak u potpunosti ne razgrađuje“, objasnio je Martin Hertau, kapetan ove plutajuće laboratorije.

Brod fondacije Tara se sa svojim timom do 19. jula nalazi u Parizu, a svi zainteresovani mogu se upoznati s njihovim skorašnjim istraživanjima i ekspedicijama i dobiti više informacija o štetnom uticaju mikroplastike na morske ekosisteme i celokupan morski život.

Izvor: S.F./Ekovjesnik