Marina Tomić: Potrebna aktivnija zaštita prirode i očuvanje vlažnih staništa

Predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode prisustvovali su obeležavanju Svetskog dana vlažnih područja u Šapcu.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Skup je organizovan od strane Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i IUCN – Regionalne kancelarije za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, uz podršku Grada Šapca, Centra za stručno usavršavanje, Šabac i OŠ „Stojan Novaković“ iz Šapca.

Prisutne goste je pozdravila Marina Tomić, v.d. direktora Zavoda i istakla želјu za nastavkom rada na aktivnoj zaštiti prirode i podizanju nivoa svesti javnosti, kao i očuvanju vlažnih staništa.

Prisutnima se obratio i Nemanja Pajić, predsednik Skupštine Grada Šapca i naveo da grad Šabac svom snagom podržava ovakve skupove i da izražava zadovolјstvo što se baš u Šapcu održava ovakav skup.

Skup su pozdravili i Branko Filipović, direktor Centra za stručno usavravanje i Danko Jović, rukovodilac kancelarije u Nišu Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Jelena Dučić, načelnik Odelјenja za biodiverzitet, Ministarstva zaštite životne sredine dala je uvodnu reč i upoznala prisutne sa primenom Ramsarske konvencije u Srbiji.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Stručni saradnik za zaštitu šuma (PZZP) Alen Kiš prezentovao je prisutnima cilјeve i dostignuća SavaParks mreže i predstavio međunarodni projekat „Očuvanje staništa sliva reke Save kroz međunarodno upravlјanje invazivnim vrstama“.

Tom prilikom je ukazao na ozbilјnost posledica koje na vlažna staništa nanosi širenje invazivnih vrsta.

Predstavlјena su i značajna vlažna područja za zaštitu vrsta na teritoriji grada Šapca i monografija „Vodozemci i gmizavci Svete Gore i Hilandara“ od strane stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Svetski dan vlažnih područja – Dan Ramsara se obeležava svake godine 2. februara, u znak sećanja na potpisivanje UNESCO-ove „Konvencije o zaštiti vlažnih područja i ptica močvarica“ (Ramsarska konvencija).

Upozoravajući na činjenicu da se učestalost prirodnih nepogoda više nego udvostručila u poslednjih 35 godina i da je 90 odsto ovih katastrofa vezano za poplave, suše i nedostatak vode, moto obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja je „Očuvanjem vlažnih područja u borbi protiv klimatskih promena“.

Među zemlјama potpisnicama je i Srbija, u kojoj se nalazi 10 ramsarskih područja: Gornje Podunavlјe, Kovilјsko-petrovaradinski rit, Labudovo okno, Ludaško jezero, Obedska bara, Peštersko polјe, Slano Kopovo, Stari Begej – Carska Bara, Vlasina i Zasavica.

Izvor: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Milisav Pajević