Manjak žena u energetskoj industriji usporava borbu protiv klimatskih promena

Foto-ilustracija: Pixabay

Ketrin Mičel, profesorka energetske politike na Univerzitetu u Ekseteru, u Ujedinjenom Kraljevstvu, skrenula je pažnju da nedostatak žena na radnim mestima u industriji energetike koči napore ovog sektora u borbi protiv klimatskih promena. Iza nje je više od trideset godina iskustva rada i savetovanja vlade, regulatornih tela i preduzeća povodom pitanja energetike.

Nizak nivo raznovrsnosti polova u energetskim kompanijama uzrokuje njihovu manju otvorenost za nove ideje, a posebno za energetski sistem smanjene emisije ugljen-dioksida. Kao jedan od vodećih posmatrača na polju energetike, Mičelova je upozorila da smatra kako dominacija muškaraca u energetskoj industriji, a posebno starijih belaca, usporava tranziciju energije. Priznala je da ne treba uzimati zdravo-za-gotovo da su žene progresivnije u rešavanju energetskih teškoća, ali je naglasila da su u „konvencionalnim“ sektorskim segmentima, proizvodnji struje iz fosilnih goriva i energetskim mrežama, u odnosu na zelena, inovativna preduzeća, zastupljeniji muškarci.

U gotovo dve trećine od ukupno 89 kompanija iz Velike Britanije žene ne učestvuju u radu odbora, a odsustvuju i sa događaja značajnih za energetiku – ili imaju tek jednu predstavnicu. Usamljenost žena među muškim svetom na konferencijama i neuobičajenost njihove pojave oslikava situacija koju je doživela Felisiti Džouns, partnerka u konsultantskoj firmi o obnovljivim izvorima energije. Jedan od učesnika zatražio joj je kafu pomešavši je sa osobljem zaduženim za hranu i piće.

Ni seksualno uznemiravanje nije retkost. Jedna od ženskih lidera u ovoj oblasti, koja nije želela da bude imenovana, na dodeli priznanja održanoj pre nekoliko godina, pretrpela je nasrtaje jednog kolege.

Pojedinci u okviru energetske industrije, kao što je lobistička grupa Energy UK, nastoje da doprinesu rešenju problema. Ona je na svojim događajima zabranjivala da panele drže isključivo pripadnici muškog pola. Abi Samson, direktorka spoljnih poslova pomenute grupe, izjavila je kako energetski sektor prolazi kroz period tranzicije koji sa sobom nosi priliku za ravnopravnost polova.

Promenama bi mogla da doprinese i konferencija Women4Climate, koja se održava 26. februara u Meksiku.

Jelena Kozbašić