Malezija će vraćati plastični otpad stranim zemljama

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Malezija je saopštila da će stotine tona uvezenog plastičnog otpada poslati nazad u zemlje iz kojih su tovari stigli, jer ne želi da postane globalna deponija.

Malezijski zvaničnici izjavili su da će vratiti oko 3.000 tona nereciklirajuće plastike stranim zemljama medju kojima su SAD, Velika Britanija, Kanada i Australija.

Ministarka za životnu sredinu Jeo Bi Jin je rekla  da je 60 kontejnera punih kontaminiranog otpada prokrijumčareno do ilegalnih postrojenja za preradu u Maleziji.

Ona je rekla da će u roku od dve nedelje biti vraćeno 10 kontejnera s otpadom, čiji je sadržaj pokazala novinarima u luci kod Kuala Lumpura.

Pokazan otpad uključuje kablove iz Velike Britanije, kartone kontaminiranog mleka iz Australije i CD-ove iz Bangladeša. Takođe je prikazan elektronski i kućni otpad iz SAD, Kanade, Japana, Saudijske Arabije i Kine.

Svake godine proizvodi se oko 300 miliona tona plastike, navodi se u podacima Svetskog fonda za prirodu, a veći deo završi na kopnenim deponijama ili u moru, što se pretvara u međunarodnu krizu.

Kina je ranije preuzela veliku količinu otpada radi recikliranja, ali je to prestala da radi prošle godine uz objašnjenje da želi da unapredi sopstvenu životnu sredinu, preneo je AFP.

Željka Vesić