Mađarska pomaže BiH u uspostavljanju berze električne energije

Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u Sarajevu je održao sastanak s Kamilom Csomai, generalnim direktoricom Operatora prenosnog sistema Mađarske (MAVIR) u čijoj delegaciji je bila i Gabrijela Nagy, predsednica mađarskog poslovnog veća.

Tema sastanka je bila mogućnost saradnje Bosne i Hecegovine i Republike Mađarske u okviru energetskog sektora, posebno u vezi sa uspostavom berze električne energije. Mađarska je, na osnovu svojih iskustava, ponudila BiH pomoć u institucionalnom organizovanju u energetskom sektoru, a posebno u vezi s organizovanjem veleprodajnog tržišta električne energije.

Šarović je informisao prisutne o trenutnom stanju u toj oblasti kao i aktivnostima koje se vode u BiH, a koje treba da rezultiraju odlukom o najoptimalnijem modelu tržišta električne energije u BiH.

Zajednički je konstatovano da je Berza električne energije Mađarske (HUPEX) jedna od najrelevantnijh berzi u regionu čija bi pomoć Bosni i Hercegovini bila značajna, te da mogu biti jedan od najozbiljnijih partnera s kojim bi se eventualno mogla uspostaviti BiH berza električne energije.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević