Luksemburg – Prva zemlja koja uvodi besplatan javni prevoz

Mobilnost

Od leta sledeće godine javni prevoz u Luksemburgu biće besplatan. Veliko Vojvodstvo Luksemburg biće prva zemlja u svetu u kojoj se karte za vozove, tramvaje i autobuse neće naplaćivati.

Foto-ilustracija: Pixabay

Koaliciona vlada Demokratske partije, levičarske Socijalističke radničke partije i Zelenih obećala je tokom svoje političke kampanje za nedavno održane izbore da će u oblikovanju njenih odluka ključnu ulogu da igra životna sredina.

Saobraćajna gužva predstavlja jednu od velikih poteškoća za grad Luksemburg, prestonicu jedne od najmanjih evropskih država. Iako je u samom gradu nastanjeno 110 hiljada ljudi, dodatnih 400 hiljada dolazi na dnevnom nivou kako bi radilo. Prema jednom istraživanju, tokom 2016. godine vozači su proveli u proseku 33 sata zaglavljeni u saobraćaju.

Čak 200 hiljada građana iz okolnih zemalja – Belgije, Francuske i Nemačke – svakodnevno prelazi granicu zbog posla u Velikom Vojvodstvu Luksemburg. Situacija se još više pogoršava porastom broja stanovnika.

Trenutno dvosatno korišćenje vozova, tramvaja i autobusa košta 2 evra. Za taj novac gotovo da možete da pređete čitavu državu od 2 i po hiljada kvadratnih kilometara.

Luksemburško ministarstvo za saobraćaj saopštilo je da gradski prevoz godišnje napravi troškove od oko 430 hiljada evra, a da u kasu donosi svega 35 hiljada.

Nisu svi dočekali ovu odluku sa oduševljenjem. Žorž Merenc, vođa Nacionalnog udruženja železničkih i saobraćajnih radnika, izrazio je zabrinutost da će plan vlade da rezultuje u gubitku poslova u sektoru prodaje karata. Dodao je da ukidanje naplate neće doneti jednake koristi stanovnicima seoskih krajeva.

Jelena Kozbašić