Loše vesti za Deda Mraza: Broj irvasa se više nego prepolovio za 20 godina

Loše prednovogodišnje vesti za sve nas koji smo bili dobri ove godine! Prema izveštaju američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA), populacija irvasa, pomagača Deda Mraza, opala je u poslednje dve decenije za 56 odsto.

Foto-ilustracija: Unsplash

Krda irvasa su u navedenom periodu doživela pad od 2,6 miliona. Njihov broj je opao sa 4,7 miliona na 2,1.

Irvasi naseljavaju arktičke i subarktičke oblasti i severna, planinska područja severne Evrope, Sibira i severne Amerike.

Naučnici ne mogu da utvrde čime je izazvano smanjenje populacije irvasa, ali ga pripisuju klimatskim promenama koje su izazvale toplija leta i zime. Otopljavanje ne prija lišajima kojima se irvasi hrane. Visoke temperature podstiču rast visoke vegetacije, a oni rastu na zemlji, te u borbi za preživljavanje bivaju „nadigrani“. Ni umnožavanje insekata, koje je takođe posledica novonastalih vremenskih uslova, ne ide na ruku irvasima. Ove životinje troše mnogo energije u skrivanju i odbrani od muva. Toplija klima znači da će češći oblik padavina biti kiša. Za razliku od snega, ona predstavlja prepreku za njihovo hranjenje. U dodiru sa tlom voda formira led koji irvasi ne mogu da razbiju. Tokom 2013. godine, ledeni pokrivač koji se stvorio u Rusiji uslovio je smrt 60 hiljada jedinki ove vrste.

Jelena Kozbašić