London uvećava broj dvospratnih električnih autobusa na ulicama

Vesti | Mobilnost | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Prošlo je 32 godine otkako su The Smiths, rokeri iz Mančastera (Ujedinjeno Kraljevstvo), izbacili pesmu There Is a Light That Never Goes Out, u kojoj je Morisi pevao Ako se sudarimo sa dabl-deker autobusom, umreti s tobom kraj mene je rajski način za umiranje.

Da su akteri ove pesme smešteni u London leta 2019. godine, dabl-dekeri koji bi im predstavljali opasnost po život bili bi nešto drugačiji od onih 1986.

Gradonačelnik Sadik Kan najavio je da će od narednog leta njegov grad moći da se ponosi najvećom flotom električnih autobusa na dva sprata.

Oni su u gradski vozni park uvršteni još 2015. godine, a građani britanske prestonice bili su prvi koji su imali priliku da se voze dabl-dekerima na struju, što ne čudi s obzirom da je ovaj vid transporta već bio popularan, te je bilo pitanje trenutka kada će se oni učiniti saborcima čovečanstva u borbi protiv klimatskih promena.

Postojeći kapaciteti će se u 2019. više nego udesetostručiti i 68 novih vozila na sprat biće raspoređeno širom grada. Na dve putanje gradskog prevoza od predgrađa Barneta do Londona saobraćaće isključivo dabl-dekeri, rekao je Kan.

Cilj javnog saobraćajnog preduzeća Transport za London je da do kraja sledeće godine raspolaže sa ukupno 240 električnih autobusa i da svi novi dvospratni busevi budu bilo nultih emisija, bilo hibridi.

Elektrifikacija gradskog prevoza deo je strategije Londona da razreši problem zagađenja vazduha koji se posmatra kao doprinosni faktor za 40 hiljada preuranjenih smrti na godišnjem nivou u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao rok za postizanje apsolutnih nultih emisija javnog saobraćaja, Londonci su zacrtali 2037. godinu.

Jelena Kozbašić