London se bori protiv zagađenog vazduha pametnim klupama

Izvor: greencitysolutions.de

Poznato je da London ima izuzetno zagađen vazduh. U prvom mesecu ove godine količina štetnih materija u vazduhu premašila je dozvoljenu granicu propisanu od strane EU za čitavu 2018. godinu. Ali, jedan novitet u gradu pruža nadu da će se vazduh nad Londonom uskoro razbistriti.

Kompanija iz Nemačke pod nazivom Green City Solutions nedavno je “posadila” inovaciju u jednoj ulici prepunoj pabova i organskih supermarketa, nedaleko od jako prometnog Pikadili trga. Ova naprava je svojevrsni hibrid između gradske klupe, naprave za usisavanje štetnih čestica iz vazduha i pametnog uređaja koji prikuplja podatke o našoj životnoj okolini.

Ova pametna klupa koristi kombinaciju biljaka i mahovina koje neutrališu prašinu, azot i ozon iz okolnog vazduha. Takođe je prikačena na internet i prikuplja i nudi podatke o nivou zagađenja vazduha, temperaturi i kvalitetu vode. Povrh svega, klupa je dizajnirana da bude otporna na fizička oštećenja što onemogućava vandalima da je oštete. Takođe, ona je potpuno samoodrživa jer ima ugrađen solarni panel koji namiruje sve njene energetske potrebe.

Njeni proizvođači tvrde da ova naprava prečisti 265 tona vazduha godišnje, što je onoliko koliko prečisti 257 stabala drveta. Iako ova klupa neće sama po sebi rešiti problem zagađenja vazduha u ovoj metropoli ona je sjajan primer kako tehnologija i dobar dizajn mogu da se iskoriste u rešavanju problema koje klimatske promene i zagađenje stvaraju.

London je poslednji u nizu gradova koji je dobio svoje “Gradsko drvo” kako popularno nazivaju ovu klupu. Ona je instalirana i u Berlinu, Oslu, Parizu, Dramenu, Amsterdamu, Briselu i Honkongu.

“Naš cilj je da inkorporiramo tehnologiju ovog izuma u već postojeće zgrade”, izjavio je Ženliang Vu, koosnivač Green City Solutions-a.
“Zamisao nam je da pomoću tehnologije stvorimo jedinstvenu klimatsku infrastrukturu koja će nam omogućiti da regulišemo vazduh i temperaturu u gradskom okruženju”.

Milan Zlatanović

Izvor: iflscience