Lokacijske dozvole za vetropark snage 30MW u Velikom Gradištu

Srbija

vetrenjaceItalijansko-srpska kompanija „MK Fintel Vind“ (MK Fintel Wind) dobila je 19. decembra lokacijske dozvole za izgradnju vetroelektrana ukupne snage 30MW u opštini Veliko Gradište. Lokacijske dozvole izdate su za vetroparkove „RAM“, „Dunav 1“, i „Dunav 2“, a u roku od 90 dana očekuje se izdavanje i građevinske dozvole. Planirana je izgradnja 9 vetroturbina pojedinačne snage 3,3MW, a poizvodnju energije garantovaće izvođač radova u prvih 8 godina.

Kompanija „Fintel Energija Grup“ (Fintel Energia Group), koja ima 54 odsto udela u „MK Fintel Vind“ zajedno sa „MK Grupom“ koja ima 46 odsto udela, sklopila je nekoliko preliminarnih ugovora sa vodećim međunarodnim bankama, u cilju finansiranja projekta. Poznato je da se projekti vetroparkova finansiraju iz kluba banaka, odnosno komercijalne banke, razvojne banke i kreditno eksportne agencije zemalja iz kojih se naručuje oprema.

Inače kompanija „MK Fintel Vind” ulaže u zelene energetske projekte u Srbiji i regionu čime povećava ukupni energetski kapacitet Srbije i okruženja. Podsetimo da je kompanija objavila početak izgradnje dve vetroelektrane 30. oktobra ove godine, ukupne snage 16,5MW, na lokacijama Kula (9,9MW) i Vršac (6,6MW). Očekuje se da ove vetroelektrane budu izgrađene u novembru 2014. godine i da godišnje generišu 46,2GWh električne energije, što će zadovoljiti potrebe za strujom oko 1850 domaćinstava.

Energetski Portal