Ljubljana proglašena za jedan od najodrživijih gradova na svetu

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

„Lounli planet“, najpoznatiji izdavač turističkih vodiča, je uvrstio prestonicu Slovenije u listu osam najodrživijih gradova na svetu.

Slovenačka agencija STA prenosi kako je Ljubljana „izuzetno čista i sve zelenija“ i prepoznatljiva po svojoj netaknutoj prirodi.

Upravo su priroda i svež vazduh ključna prednost u planu oživljavanja gradskog turizma.

„Lounli planet“ ističe činjenicu da je preko 10 hektara gradskog centra namenjeno pešacima, kao i da se ulice peru  kišnicom i recikliranom vodom.

Najsavremeniji sistemi upravljanja otpadom su doveli do toga da grad na deponiju šalje 80 odsto manje otpada nego 2008. godine.

Takođe, Ljubljana je prva evropska prestonica koja se založila za cilj da postane grad „bez otpada“.

Krajnji cilj je da se to do 2025. godine otpad smanji na samo 60 kilograma godišnje po osobi.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ljubljana je još 2007. godine definisala ciljeve održive mobilnosti, a u prioritete su uvrstili nastojanje da do 2027. godine građani većim delom obavljaju svoje poslove tako što će ići pešice ili koristiti bicikl i javni prevoz.

Pored svih planova, u delo su sproveli i rekonstrukciju gradskih mostova, koja građanima smanjuje udajenost od jednog do drugog dela grada, a posebno se vodi računa o starijim sugrađanima za koje su obezbeđena električna vozila.

U Magazinu Energetskog portala ODRŽIVI TRANSPORT  septembar-novembar, 2020. možete pročitati i druge pogodnosti koje su Ljubljanu dovele do „Lounli planet“ liste.

Na spisku su se našli i Singapur, Lisabon, Vankuver, Kopenhagen, San Francisko, Portland i Bengaluru.

Jovana Canić